I det fynske folks tjeneste

Ringenes Herre på Nyborg Slot

01:22

Nyborg Slot har fået en enestående mulighed for at vise en kæmpe privat samling af genstande fra filmatiseringen af J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre og Hobbitten. Det er en god indføring middelalderformidling.

1 af 2

Nyborg Slot sætter fokus på Middelalderen ved at formidle middelalderhistorie gennem Tolkiens univers.

Nyborg Slot har fået en enestående mulighed for at udstille en privat samling af genstande fra filmatiseringen af J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre og Hobbitten.

Muligheden er enestående, både fordi samlingens størrelse er uden sidestykke i Europa - hvis ikke i verden - og fordi ingen andre steder uden for New Zealand, hvor disse ting produceres, har man haft adgang til at se dem samlet.

Fra middelalderlitteratur til Fantasy

Lige siden bøgerne om Hobbitten og Ringenes Herre blev udgivet i 1930erne og 1950erne, har kunstnere og forfattere fortolket og genfortolket historien som tegnefilm, tegneserier og senest som episke storfilm, hvor teknologiens fremskridt har bragt Tolkiens fantastiske verden til live for både kendere og helt nye fans.

Dertil kommer, at bøgerne inspirerede til en helt ny genre - fantasy. Der er vokset en hel kultur op omkring fantasy i form af liverollespil, brætspil, computerspil, der ligeledes i sig selv har inspireret generationer af unge mennesker til at fordybe sig i den utrolige verden, som Tolkien har skabt.

Tolkien var ansat som professor i middelalderlitteratur ved universitetet i Oxford.

Med sine fortællinger ønskede han bevidst at skabe en vision for middelalderen, som er mindst lige så vigtig en del af hans faglige arbejde, som hans studier og kildeudgivelser.

En dør til middelalderen

Kulturhistorisk set er der derfor mange grunde til, at Nyborg Slot kaster sig ud i en udstilling om Tolkien.

Netop fordi Tolkiens univers er baseret på en vision for den virkelige middelalder, er det samtidigt en dør til middelalderen for mange - unge såvel som voksne - der ellers ikke ville være blevet bekendt med middelalderen som historisk epoke overhovedet.

Ved at fortælle om Tolkiens vision for middelalderen via filmenes artefakter skabes der større opmærksomhed omkring arbejdet med Nyborgs kongelige fortid og herunder herunder historien om middelalderen.

Mere info om udstillingen og åbningstider her

Ved du noget? Så send os et tip