Risikerer millionregning: Lisa gambler med forsikring

Når tusindvis af unge har studiestart på landets universiteter den 1. september, har hver femte af dem ikke tegnet en forsikring.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når du starter studie og kommer til at hælde kaffe i sidemandens computer, kan det blive en dyr affære uden en forsikring.

Endnu større bliver regningen, hvis du kommer til at køre en anden ned med cyklen og vedkommende falder uheldigt. Så kan erstatningskravet ende på millioner af kroner.

quote Det koster millioner af kroner, hvis du kommer til at skade en anden person på skiferien eller kører ind i en person på cykel. Så lever du livet farligt uden en forsikring og risikerer en livslang gæld

Lise Agerley, Kommunikationsdirektør

- Det gælder også, hvis du kommer til at skade en anden person på skiferien. I tilfælde af personskade lever du livet farligt uden en forsikring og kan hænge på en livslang gæld, siger Lise Agerley, der er kommunikationsdirektør i Alka Forsikring. 

Alligevel vælger mange unge forsikringen fra, når budgettet skal gå op.

Det gælder også 20-årige Lisa Windt fra Nyborg. Hun bor alene i en lejlighed, men har kun forsikret sin hund.

- Det er da rystende, at det kan koste så mange penge, men jeg tænker, at det kommer aldrig til at ramme mig. Jeg føler ikke, jeg har penge til en forsikring og har heller ikke haft tid til at sætte mig ind i det, siger hun.

Hver femte unge mellem 21 og 24 år har ikke en indboforsikring med ansvarsforsikring. Det viser en ny undersøgelse fra Forsikring & Pension.

44 procent begrunder det med, at de mener forsikringen er for dyr.

Unge har større værdier

Priserne til unge afhænger af flere faktorer, men i gennemsnit er priserne hos Alka Forsikring cirka 1.700 kroner om året eller 142 kroner om måneden for de 18-24 årige.

For de 25-29-årige er det 2.000 kr. om året svarende til 167 kr. om måneden i gennemsnit. 

- Det kan være mange penge i et SU-budget. Men unge i dag har større værdier end tidligere. De fleste har en halvdyr computer, en dyr iPhone og mange har også dyre cykler. Så det kan jo også blive rigtig dyrt i tilfælde af indbrud eller tyveri, hvis man ikke er forsikret, siger Lise Agerley.

Udgiften til en forsikring svarer i store træk til, hvad en bytur koster. Men i Nyborg er det drinks med vennerne, der står højest på listen hos Lisa Windt.

I sin lejligheden har hun både en fladskærm, en laptop og en iPhone. Hun har boet her for sig selv i mere end et halvt år, og tjener en god løn som fuldtidsansat på McDonalds.

Lisa Windt har både en fladskærm, en laptop og en iPhone. Alligevel foretrækker hun en tur i byen fremfor at betale forsikringspenge.
Lisa Windt har både en fladskærm, en laptop og en iPhone. Alligevel foretrækker hun en tur i byen fremfor at betale forsikringspenge.
Foto: Morten Grundholm

Drinks fremfor forsikring  

Tidligere har hendes far betalt hendes ulykkesforsikring. Men selvom det er to år siden, hun blev myndig, ligger tanken om forsikring fjern.

- Der er ingen af os unge, der tænker over det, sådan er det for de fleste 18-årige. Det er først, når man bliver 25-26 år gammel, at man tænker sig om og siger: "Hov, nu skal jeg måske til at få mig en forsikring". Jeg vil hellere bruge 200 kroner på tøj end på forsikring, siger hun.

I Region Syddanmark starter 11.009 unge på studierne den 1. september. Mere end hver tredje af dem ved ikke, hvad en indboforsikring dækker. 

36 procent svarer, at de ikke ved eller svarer forkert på, at det er forsikringen, der dækker, hvis de kommer til at gøre skade på andre eller deres ting.

- Man kan jo godt forstå rationalet i, at det er kedelige penge at give ud fremfor drinks eller en lækker designerjakke. Men det er en del af at blive voksen, at man betaler for rigtig mange ting, som er nødvendige, siger Lise Agerley.

Mor betaler gerne

I en anden undersøgelse lavet af YouGov, svarer 42 procent af de adspurgte forældre, at de gerne betaler indboforsikring for deres udeboende børn.

Debatten om curlingforældre blussede op i juni, da en række forældre klagede på Facebook over, at deres børn blev kolde og våde på Roskilde Festival. 

-Jeg står selv i situationen og har en datter, der er flyttet hjemmefra. Jeg har både betalt hendes ulykke- og indboforsikring. Det er op til hver enkelt, men jeg vil opfordre alle forældre til at tage en snak med de unge omkring, at det er vigtigt at forsikre sig, og hvad konsekvensen kan være, hvis man ikke er forsikret, siger Lise Agerley.

Knapt halvdelen af de danske forældre svarer, at de vasker deres børns tøj, selvom de ikke længere bor hjemme.

Hele 51 procent hjælper med at fylde deres udeboende barns køleskab op med mad.

Desuden henter og bringer 55 procent stadig deres børn til og fra diverse aktiviteter, selvom de ikke deler bopæl.

Men Lisa Windt mener, forældrene skal skubbe mere til de unge for at få dem til at tage ansvar.

- De skal forklare deres børn mere om forsikring. Jeg kender rigtig mange af mine venner, der ikke aner, hvad en indboforsikring er, siger hun. 
 

Oversigt

    Oversigt