Roderi i Odense & Co: Men hvad er der foregået på rådhuset?

Sagen om Odense & Co. og Sting-koncert er dybt alvorlig. Og rapport, der afslører rod i Odense & Co. er for spinkel og viser kun en side af sagen, lyder det fra kommunalforsker.

Kommunalforsker Roger Buch er stærkt kritisk over for Odense Kommunes koncertstøtte til Odense Sport og Event, der er ejet af rigmanden Niels Thorborg.

Det kom frem onsdag, da Roger Buch til TV 2/FYN sagde, at det ikke er nok at undersøge Odense & Co. Det er også nødvendigt at få belyst både tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen og nuværende stadsdirektør Stefan Birkebjergs rolle i sagen.

Rapport viser kun roderiet på den ene side
For rapporten, som stadsdirektør Stefan Birkebjerg har bedt om, viser kun roderiet i Odense & Co - og ikke hvad der er foregået på rådhuset i Odense Kommune, mener kommunalforsker Roger Buch. 

- Det er jo en meget alvorlig sag. Og rapporten beskæftiger sig egentlig kun med den ene side af sagen. Nemlig hvad der er foregået i Odense & Co. Det er jo ligeså vigtigt, hvad der er foregået centralt i Odense  Kommune. Og det styrer man stort set uden om i rapporten. 

- Så der er rigtig meget mere, som skal undersøges end det rapporten beskriver, siger kommunalforsker Roger Buch til TV 2/FYN. 

Se hele interviewet med kommunalforsker Roger Buch

- Det er en meget overfladisk undersøgelse. Det virker som et påklistret kapitel, at der kommer noget om ledelsesforhold, dokumentation og journalisering og mange af de andre ting, der er gået galt. Så det virker som et hurtigt forsøg på at lave en undersøgelse, der kan sætte stop for den her sag. 

- Men der er denne her undersøgelse alt for spinkel - og kigger slet ikke på den anden vigtige side. Nemlig ikke kun hvad der skete i Odense & Co - men også hvad der skete internt på rådhuset. 

Det lugter lidt af Farum
Roger Buch drager paralleller til Farum-sagen med den tidligere borgmester og Venstremand, Peter Brixtofte. 

- Det her handler jo i virkeligheden om, at man gerne vil føre nogle penge over i en privat virksomhed - og dermed minder det meget om Farum-sagen. Her var tallene meget større og det foregik på andre måder og så var det politikerne, der var engageret i det. Så der er nogle klare forskelle - men i grundstrukturen er der nogle ligheder. Man prøver at støtte en privat virksomhed - og det er der jo meget store begrænsninger på, hvad en kommune kan tillade sig i den forbindelse. 

Roger Buch mener, at det er værre, når det er stadsdirektørerne, der er rodet ind i sagerne. 

- Embedsmændene burde jo have styr på, hvordan man skal agere. I rapporten skyder man på Odense & Co. med rod, men de samme fejl er jo også foregået på den anden side - altså centralt i kommunen.

- Der må vi håbe, at når Statsforvaltningen kigger på sagen, at de vil kigge på helheden og kigge på, hvad der er foregået på den anden side.

Alle regninger til Boye og Co.
Efter at Odenses økonomiudvalg i formiddags mødtes for at diskutere sagerne, er der bred politisk enighed om, at der skal ryddes op i Odense & Co.

Ifølge Anker Boye skal politikerne fremover også have alle bevillinger til events og festivaler ind over deres bord, så de ved, hvad der foregår. 

 

Oversigt

    Oversigt