Røvere løb med småkager - får fængsel i fire år

Et nævningeting har ved Retten i Odense besluttet at straffe to unge mænd for hjemmerøveri. Den ene får betinget udvisning.

To unge mænd gjorde sig skyldige i hjemmerøveri, da de sidste år trængte ind hos en beboer i et rækkehus i Odense. Det konkluderer et nævningeting onsdag ved Retten i Odense.

Udbyttet ved forbrydelsen var ganske beskedent og bestod i en pakke småkager. Straffen for hjemmerøveriet er af Retten i Odense fastsat til fængsel i henholdsvis fire år og seks måneder og fire år.

Det beskedne udbytte er ifølge anklager Stephanie Reby fra Fyns Politi en medvirkende årsag til, at retten ikke er nået op på fængsel i fem år, hvilket er udgangspunktet i sager om hjemmerøveri. De fem år var også det, som anklageren gik efter.

- Der er en meget konkret begrundet afgørelse, og de særlige omstændigheder gør, at straffen så skal være anderledes og lidt lavere. Jeg er ikke helt enig, men sådan er det, siger Stephanie Reby  til TV 2/Fyn.

quote Det kan godt virke voldsomt med fire års fængsel for at stjæle småkager, men det, man vil straffe med fængsel, er ikke værdien af det, de stjæler, det er selve krænkelsen

Stephanie Reby, anklager, Fyns Politi

Den længste straf på fire et halvt år er givet til den 19-årige Matti Agob, der er fra Irak. Samtidig har han fået en betinget udvisning. Igen.

- Det er anden gang, han får en betinget udvisning.

Også i en tidligere sag om røveri blev Matti Agob betinget udvist. Stephanie Reby havde bedt retten om en ubetinget udvisning, men nævningetinget valgte anderledes.

'Skal jeg sprætte dig op'

Den anden dømte i sagen er 18-årige Mike Schwartz. Begge overvejer, om de vil anke dommen til landsretten, og også anklagemyndigheden har mulighed for at anke i et forsøg på at få straffen skærpet.

- De har begge to udbedt sig betænkningstid. De har derfor nu 14 dage til at overveje, om de vil anke dommen, siger Stephanie Reby. 

De to havde ikke bare til hensigt at begå indbrud og stjæle, lyder det i nævningetingets kendelse.

Straks de kom ind i rækkehuset, gav de offeret et fældende spark. De må på forhånd have indset, at det var sandsynligt, at nogen var hjemme.

De var desuden parat til at bruge vold, og offeret har fortalt, at der ikke blev vekslet mange ord mellem de to, fastslår retten.

"Skal jeg sprætte dig op", skal den ene have sagt, hvorefter de gennemrodede offerets skuffer og en pung, men uden at finde noget af værdi. Udbyttet var som nævnt nogle småkager.

Vil beskytte folk i eget hjem

Folketinget har bestemt, at straffen til de røvere, der trænger ind i private hjem, skal være langt hårdere end hvis røveriet er sket på gaden eller andre steder. 

- Det kan godt virke voldsomt med fire års fængsel for at stjæle småkager, men det, man vil straffe med fængsel, er ikke værdien af det, de stjæler, det er selve krænkelsen. Den er det samme, om man stjæler småkager eller en dyr halskæde. Derfor straffen er så høj, siger Stephanie Reby.

Hun uddyber, at det er Folketinget besluttede at hæve straffen for hjemmerøverier, fordi de vil beskytte folk i deres hjem.

- Det viser den her sag ganske klart. Selv røverier af lave værdier straffes hårdt, fordi det ikke handler om værdier, men om krænkelsen, siger Stephanie Reby.

Oversigt

    Oversigt