Rom og whisky fra Ærø skal blive verdens bedste - med din hjælp

Produktionen af økologisk whisky og rom fra Ærø har brug for penge til at få gang i biksen, og nu skal hjælpen komme fra forbrugerne.

Destilleriet Ærø Whisky har ambitioner om at producere noget af verdens bedste økologiske whisky med udgangspunkt i de økologiske marker på øen.

Derfor har Danmarks største supermarkedskæde, Coop, oprettet en crowdfunding-platform, der skal hjælpe Ærø Whisky og andre visionære fødevareproducenter med at skaffe penge. Crowdfunding er en måde, hvorpå man kan rejse penge til et projekt ved at indsamle både store og små bidrag via internettet. 

quote Når man køber spiritus fra vores lokale destilleri på Ærø, køber man ind i en historie.

Michael Nielsen

- Når man køber spiritus fra vores lokale destilleri på Ærø, køber man ind i en historie. Vores økologiske whisky vil blive produceret fra start til slut på øen, og vi kan vise køberen, præcis hvilken lokal og økologisk mark kornet kommer fra, siger direktør Michael Nielsen, der håber, at crowdfunding-projektet vil sætte skub i produktionen.

Flasker, korn og tønder

Coop tilbyder sine 1,7 millioner medlemmer at placere sparepengene i nye fødevarevirksomheder og –projekter (gå til Coops crowdfundingsside her).

Her kan interesserede forbrugere hjælpe eksempelvis Ærø Whisky med at indsamle den nødvendige kapital til indkøb af korn og tønder, destilleringer og lagring, tapning, flasker, afgifter og meget mere.

Der skal også udvikles en produktion af rom på Ærø. 

 

Coop: Dyrt at få gang i produktionen

Coop håber, at projektet kan skabe en direkte forbindelse mellem forbrugerne og fødevareproducenterne.

- De to projekter fra Ærø Whisky er gode eksempler på, at det kan være dyrt at igangsætte produktion af kvalitetsprodukter, når indtjeningen først kommer senere, siger Charlotte Skovgaard, der er projektdirektør i Coop.

- Ved at rejse penge via crowdfunding får Ærø Whisky mulighed for at få en ”forudbetaling” for deres produkter, forklarer hun. 

Palæobrød fra Langeland

Whisky og Rom fra Ærø er ikke de eneste fynske specialprodukter, man kan støtte via Coops crowdfunding.

Også palæobrød fra Langeland er med i et projekt, der hedder ”Rigtig mad”, som skal støttes på samme måde som Ærø Whisky.  

- Ideen til palæobrødet fik jeg, da jeg pludselig blev allergisk over for korn. Jeg manglede et godt alternativ til brød og satte derfor fokus på at udvikle palæobrød med gode råvarer og en umami-smag, så man får en rugbrødsfornemmelse, siger Bonnie Doktor, der har været med til at udvikle det økologiske og smagsoptimerede palæobrød.

- Med dette projekt kan jeg skabe nye arbejdspladser på Langeland og samtidig få produceret brødet CO2-neutralt, forklarer hun.

Tjen penge på at støtte virksomheder

Konkret vil Coop-medlemmer kunne crowdfunde på to måder: 

Dels ved at udlåne penge – fra 1.000 kroner og op – til fødevareproducenter. Her vil man få en nærmere fastsat rente. Med andre ord kan man altså tjene penge på at låne sine penge ud - dog med risiko for, at fødevareproducenten går konkurs.

Dels ved at støtte for eksempel helt små iværksættere – fra 100 kroner og opefter – mod at få fordele i form af eksempelvis vareprøver eller besøg hos producenten. 

 

 

Oversigt

    Oversigt