I det fynske folks tjeneste

Ros til Danmark for fri-by-ordning

Det internationale friby-netværk roser Danmark for at stille PET til rådighed for af beskytte forfulgte forfattere. Den danske fribyordning træder i kraft 1. juli.

Diskussionen om beskyttelsen opstod i Danmark, fordi Odenses viceborgmester ville tilbyde den islamkritiske, somaliskfødte forfatter Ayaan Hirsi Ali husly under fribyordningen.

- Det er vældig positivt, at Danmark har taget stilling til spørgsmålet om forfatternes sikkerhed. Vi er stadigvæk et forholdsvist ungt netværk, og denne diskussion har ikke været oppe at vende i de andre lande med fribyer, så det er helt sikkert noget vi vil tage med, og arbejde videre med i resten af verden, siger Helge Lunde, der er leder af det internationale fribysamarbejde, ICORN

Diskussionen om beskyttelsen opstod i Danmark, fordi Odenses viceborgmester ville tilbyde den islamkritiske, somaliskfødte forfatter Ayaan Hirsi Ali husly under fribyordningen.

Det satte gang i debatten om sikkerheden, fordi hun hidtil er blevet beskyttet med flere livvagter i Holland og USA, hvor hun har boet. Ayaan Hirsi Ali har dog ikke ansøgt om at blive en del af fribyordningen, og derfor vil det ikke være hende, der kommer til Danmark.

Tre danske byer - Odense, Frederiksberg og København - har meldt sig klar til at tage imod forfatterne, når loven bliver vedtaget og træder i kraft 1. juli. Og i ICORN er Helge Lunde klar til at formidle en kontakt, ligeså snart loven er endeligt besluttet.

Fakta om fribyordningen

- En friby huser forfulgte forfattere. For at deltage skal byerne være godkendt at det internationale netværk ICORN, og forfatterne skal være på International PEN's liste, Writers In Prison.
- Writers In Prison tæller omkring 700 personer. 
- ICORN står for International Cities Of Refuge Network
- Fribyerne tæller byer fra hele verden. Lige nu er der 19.

- Tre danske byer er med: Odense, Frederiksberg og København.
- En forfulgt forfatter forventes at koste omkring 500.000 kroner på årsbasis for en kommune i Danmark.
- Loven er endnu ikke vedtaget, men forventes at træde i kraft
1. juli 2008.
KILDE: ICORN, Kulturministeriet, Dansk PEN, Ritzau