Rovfuglemordere bruger ulovlig gift

Havørne og røde glenter forgiftes af et stof, der er forbudt i EU. Det gøres med overlæg, påpeger ornitologer. Det er sket mindst seks gange på Fyn og Langeland.

Den stærke skadedyrsgift carbofuran blev forbudt i EU allerede i 2008. Men det akut dræbende insektmiddel koster stadig totalfredede danske rovfugle livet.

Det kan Dansk Ornitologisk Forening (DOF) nu dokumentere efter laboratorieundersøgelser af adskillige ørne og glenter, der er fundet døde. Det oplyser biolog Knud Flensted.

- Det er meget trist, at vi i den danske natur bliver ved at finde eksempler på giftdræbte rovfugle, hvor det tilsyneladende i særlig grad går ud over røde glenter og havørne, siger han.

 

quote Det er meget trist, at vi i den danske natur bliver ved at finde eksempler på giftdræbte rovfugle

Biolog Knud Flensted

 

Alene på Fyn og Langeland er seks havørne fundet døde af forgiftning med carbofuran de senere år. Senest blev en rød glente i maj fundet død øst for Vrå i Vendsyssel, og den blev sendt til obduktion hos DTU Veterinærinstituttet.

Resultatet var det samme.

En havørn, der blev fundet ved Marslev øst for Odense i august 2015 er først for nylig sendt til obduktion. Også denne ellers sunde og raske ørn viste sig at have et højt indhold af carbofuran i kroppen.

Carbofuran blev tidligere brugt af landbruget i flydende form til eksempelvis bekæmpelse af skadedyr i roer. Men der er næppe tale om gift fra gamle lagre, mener Knud Flensted.

Mønstret tyder på, at der bliver udlagt kød forgiftet med små korn af carbofuran, som de ådselædende fugle så æder af, hvorefter de øjeblikkeligt dør, siger DOF-biologen.

 

quote Noget tyder på, at carbofuran florerer på visse egne og i kredse, der ikke bryder sig om rovdyr eller andre dyr

Biolog Knud Flensted

 

- Meget taler for, at giften er købt og importeret illegalt via internettet med det formål at slå dyr ihjel. Noget tyder på, at carbofuran florerer på visse egne og i kredse, der ikke bryder sig om rovdyr eller andre dyr, som så forgiftes, siger Knud Flensted.

Det har i otte år været forbudt at handle med og bruge carbofuran i Europa, da giften er ekstremt farlig for fugle, dyr og mennesker. Man giften bliver altså stadig brugt.

I 2012 døde to hunde på Sydsjælland efter at have ædt carbofuran-forgiftet kød, der var lagt ud i naturen.

- Det er nærliggende at forestille sig, at kødet var tiltænkt rovfugle eller andre rovdyr, siger Knud Flensted.

Siden 2010 har der i den danske natur været en halv snes tilfælde, hvor den ekstremt stærke insektgift carbofuran (sælges oftest som Furadan) har dræbt fredede rovfugle. Fuglene dør næsten øjeblikkeligt efter at have spist forgiftede ådsler.

* I april 2010 døde en rød glente af carbofuran ved Trelleborg på Vestsjælland.
* I juni 2010 gik det ud over to havørne på en ø i Odense Fjord.
* I marts 2011 døde en havørn ved Bovballe på Langeland af carbofuran.
* Året efter bukkede en kongeørn under ved Tjele Gods nær Viborg med carbofuran i kroppen.
* Sommeren 2012 krævede to carbofuran-døde havørne ved Tranekær på Langeland.
* En rød glente døde af giften ved Køge i oktober 2012.
* Måneden efter blev endnu en rød glente fundet død ved Frijsenborg Gods i Østjylland. Rovfuglen lå ved siden af en udlagt fasan, der var overstrøet med små korn af carbofuran.
* I 2015 døde en hel tårnfalkefamilie på Lolland af carbofuran.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening (DOF)

Oversigt

    Oversigt