I det fynske folks tjeneste

Rygekontrakter stopper ikke røg

02:04

1 af 2

Eleverne i de ældste klasser i Haarby har indgået en røgfri kontrakt. Det betyder, at de helt skal lade være med at ryge. Men selv om eleverne har indgået en kontrakt, så er der alligevel flere som falder i.

Alle elever i de ældste klasser har fået tilbudt at underskrive rygekontrakten. Hvis de lader være med at ryge deltager de i en konkurrence om præmier.

- Hvis vi kan undgå undgå, at de starter med at ryge, er det meget nemmmere at fremme et sundt liv. Det er meget sværere at få dem til at stoppe, hvis de først er begyndt, siger Anders Stavnsbo, der er sundhedskonsulenet i Assens Kommune.

100 ud af 150 elever fra Haarby Skole valgte at indgå kontrakten.

- Jeg har den holdning, at man ikke skal ryge, siger Karoline Feldfos
Men selvom eleverne har skrevet under på en kontrakt, så er det ikke alle, der overholder aftalen.

- Vi var til fest, og man tænkte ikke rigtig over den kontrakt. Jeg kan godt se, at det ikke er fornuftigt, og jeg gør det heller ikke igen, siger Simone Holmegaard Aaquist.

Ud af de 100, der valgte at indgå en rygekontrakt, har de 91 overholdt kontrakten. Men ni har brudt aftalen om at lade smøgerne ligge.

- Det var ikke noget problem første år, men man kan godt mærke at der er flere fester her i 8. klasse og så er der mange der falder i, når de får noget at drikke, siger Betricia Bonde Westring.

Udover at eleverne har forpligtiget sig til ikke at ryge, betyder kontrakten også, at forældrene ikke må ryge der hjemme. Præmien for at have overholdt kontrakten var et løbehjul.

Ved du noget? Så send os et tip