I det fynske folks tjeneste

S-formand: Bland dig uden om, Curt

Diskussionen om et salg af Sydfyns Elforsyning har udviklet sig til et slagsmål i den røde del af Svendborgs politiske liv. Nu siger en lokal S-partiformand, at borgmesteren bør blande sig udenom.

08:10

Torben Jensen kritiserer Curt Sørensen i sagen om Sydfyns Elforsyning.

1 af 2

Torben Jensen er både bestyrelsesmedlem i Sydfyns Elforsyning og formand for socialdemokraternes lokale partiforening i Svendborg. I den sidste rolle har han været med til at indstille borgmester Curt Sørensen som partiets bannerfører ved næste valg, men i sagen om elforsyningen gør han ikke borgmesteren nogen tjenester.

- Vi kan ikke give ham så meget snor i forhold til elforsyningen. Det er rimeligt nok, at han bruger kræfterne på at varetage Svendborg Kommunes interesser, det blandet vi os ikke i, og vi synes heller ikke, at han skal blande sig i elforsyningen på den måde, siger Torben Jensen.

Sydfyns Elforsyning er selvejende, og det er altså det politisk udpegede repræsentantskab og bestyrelsen, der skal sige god for et eventuelt salg til Energi Fyn.

Sådan en handel kunne borgmesteren se en fordel i, fordi den efter kommunen og Energi Fyns vurdering vil kunne betyde, at salgssummen på op til 800 millioner kroner placeres i en almennyttig fond, der kan investerere i Svendborgs udvikling.

Fra start har elforsyningens bestyrelsesformand Guri Krøis, der også er socialdemokrat, dog været lodret imod idéen. Hun mener, at et salg vil skade elkunderne og beskæftigelsen, og så har elforsyningen fået lavet en vurdering, der viser at handlen slet ikke er mulig rent juridisk.

Overfor det står kommunens og Energi Fyns analyser, og derfor har borgmesteren opfordret elforsyningens bestyrelse til, at man får en uvildig part til at lave en fælles analyse, der skal belyse muligheder, ulemper og fordele ved handlen. Det punkt behandler bestyrelsen påe tmøde onsdag eftermiddag.

Men heller ikke her er der socialdemokratisk fodslag, for på forhånd afviser formanden og Torben Jensen idéen.

- Jeg kan ikke se, at der er behov for at få lavet flere analyser. De analyser vi har fået lavet, viser entydigt, at det ikke er en god idé for Sydfyns Elforsyning, siger Torben Jensen.

Torben Jensen mener ikke, at hans holdning som bestyrelsesmedlem skaber et problem i forhold til hans rolle som partiformand:

- Med venner som jer har borgmesteren vel slet ikke brug for fjender ?
- Nej, men det vælger han selv. Det var ham selv, der startede det op, det var ikke os. På forhånd var han nok klar over, at det ikke var den nemmeste idé at få igennem. han må varetage kommunens interesser, og det kan ikke undgås, at det giver nogle knubs indimellem. Sådan er det.

Også uro længere mod venstre

Også på den deciderede venstrefløj har sagen givet dønninger, bestyrelsesmedlem Knud Clemmensen fra Enhedslisten kalder borgmesterens ageren i sagen for "uartig" og tager også afstand til idéen om en uvildig analyse.
Men Clemmensens bestyrelsespost er sikret med støtte fra SF og Tværsocialistisk Liste, og her ønsker man en analyse.

- Vi har brug for et oplyst grundlag at træffe beslutningen på, siger tværsocialisternes byrådsmedlem Arne Ebsen.

De borgerlige bestyrelsesmedlemmer har hidtil holdt lidt mere lav profil, og før onsdagens bestyrelsesmøde giver den konservative Hans Erik Pedersen udtryk for, at han ønsker en uvildig analyse, selv om han som udgangspunkt er modstander af et salg.

- Vi skal have alt belyst. Det skylder vi forbrugerne, medarbejderne og selve elforsyningen, siger Hans Erik Pedersen.

Se hvad bestyrelsen har besluttet på TV 2/FYN 19.30