S-politiker kritiseres for at flirte med højreekstremister

Den odenseanske byrådspolitiker Niclas Turan Kandemir fra Odense møder stærk kritik efter at have deltaget i et møde med tyrkiske højre-ekstremister.

Den højreekstremistiske tyrkiske ungdomsorganisation "De Grå Ulve" er aktive på Fyn.

Forleden var der informationsmøde i ejendommen Ryttergade 6 i Odense.

En af talerne var den tyrkisk fødte danske politiker Niclas Turan Kandemir, som ved valget i 2013 kom ind i Odense Byråd for Socialdemokraterne.

Hans deltagelse i mødet bliver stærkt kritiseret af flere politikere.

- Det sender et rigtigt uheldigt signal. En politiker, som er valgt i Danmark, bør ikke tale hos en organisation, som er erklæret fascistisk, siger partifællen Lars Aslan Rasmussen, som selv har tyrkiske rødder og er valgt ind for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen i København.

De Grå Ulve er en ungdomsafdeling under det ultranationalistiske tyrkiske højreparti MHP.

Fraktionen var især berygtet i 70-erne og 80-erne, hvor medlemmerne stod bag drab og overfald på hundredevis af kurdere, venstreorienterede og intellektuelle.

Desuden stod et af medlemmerne bag mordforsøget på Paven på Peterspladsen i Rom i 1981.

Senest er De Grå Ulve sat i forbindelse med bomben i Bangkok den 17. august.

En af de anholdte i sagen, den tyrkiske statsborger Adam Karadag, mistænkes for at være tilknyttet den ekstremistiske organisation.

- Der er historisk tale om en paramilitær bevægelse. I deres velmagtsdage i 70-erne var de væbnede håndlangere for militæret og den yderste højrefløj, siger journalisten og Mellemøsteksperten Pola Rojan Bagger, som i flere år har været Tyrkiet-korrespondent for Jyllands Posten med base i Istanbul.

Lars Aslan Rasmussen opfordrer derfor den odenseanske socialdemokrat til at holde sig langt væk fra foreningens møder i fremtiden.

- Jeg ved, at mange tyrkiske socialdemokrater har samme holdning som mig. Mange af ofrene for De Grå Ulve og deres vold var netop socialdemokrater. Man kan ikke være socialdemokrat og samtidig tilhænger af De Grå Ulve. Hverken i Danmark eller i Tyrkiet, siger Lars Aslan Rasmussen.

Den fynske politikers deltagelse på mødet vækker også stor undren hos MF Rune Lund fra Enhedslisten.

- Jeg har svært ved at forstå, at man som venstreorienteret kan tale ved et sådant arrangement, og det synes jeg, at de lokale Socialdemokrater i Odense skal tage afstand fra", siger Rune Lund til TV 2/Fyn.

Afviser kritikken

Nicklas Turan Kandemir afviser kritikken og kan ikke se noget problem i at have deltaget i mødet.

- Det er rigtigt, at De Grå Ulve har en kedelig historie, hvis du skruer tiden tilbage til 70-erne. Men i dag er der tale om en fredelig og nærmest nationalromantisk bevægelse med afdelinger i flere dansker storbyer. Foreningen i Odense har eksisteret i mange år, siger han.

Pola Rojan Bagger medgiver, at De Grå Ulve i dag slet ikke har samme styrke, som tidligere, men han understreger, at de stadig er aktive i Tyrkiet ikke mindst i forbindelse med voldelige demonstrationer og overfald.

Oversigt

    Oversigt