S vil tvangsfjerne børn fra bandekriminelle familier

Den fynske MFer Trine Bramsen støtter op om skærpede forældrepålæg, men vil også tvangsfjerne børn fra kriminelle familier.

Der er ingen tvivl om, at forældre skal pålægges et større ansvar, hvis de lukker øjnene for, at deres børn er på vej ind i en kriminel løbebane.

Det siger socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

Hun bakker op om udlændinge- og integrationsordfører Inger Støjbergs (V) ønske om oftere at true forældre med økonomisk tvang, de såkaldte forældrepålæg, for at få dem til at samarbejde.

Men ifølge S-ordføreren bør konsekvensen være endnu mere markant.

- Vi foreslår, at man i højere grad tvangsfjerner børn, der er i en familie, hvor enten far eller storebror er bandekriminelle, så der er en mere markant konsekvens. Det håber vi, at Støjberg vil tage med i sin taskforce, siger Trine Bramsen.

Med egne ord vil Inger Støjberg ellers finde "jernnæven" frem over for indvandrerbørn og deres forældre i ghettoerne.

Hun lægger op til at finde penge til en ny taskforce bestående af socialrådgivere, som skal hjælpe kommunerne med at holde børn og unge væk fra bandekriminalitet.

- Det er vigtigt, at vi ser bredt på det her. For mig handler det ikke om at kalde det en jernnæve eller få det til at lyde så hårdt som muligt, men om at bruge de redskaber, der virker, for at få forældrene til at forstå at de også har et ansvar, siger Trine Bramsen.

Politikere i Odense ønsker lovændring

I februar vedtog et bredt flertal i Odense Byråd med de borgerlige partier i spidsen et forslag om at Odense Kommune skal kunne tvangsfjerne børn fra familier, hvis storebrødre eller forældrene, har tilknytning til bander.

Men en arbejdsgruppe på tværs af Børn- og Ungeforvaltningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen gennemgået byrådsflertallets beslutning, og konklusionen var klar:

- I forhold til tvangsanbringelser vurderer arbejdsgruppen ikke, at der er mulighed for at udfordre lovgivningen med henblik på at tvangsanbringe børn, på grund af forældre eller søskendes tilknytning til bander, hedder det i arbejdsgruppens notat. 

Derfor vil de borgerlige og socialdemokraterne i Odense nu forsøge at få ændret lovgivningen, så det bliver muligt for Odense Kommune at fjerne børn fra en familie, hvis far, mor eller storebror er medlem af en bande. 

Socialrådgiverforening: Forældrepålæg virker ikke

Ifølge Socialrådgiverforeningen virker forældrepålæg ikke, hvis forældrene er svage.

Derimod skal de hjælpes til at styrke forældrerollen, lyder der fra Anne Jørgensen, regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening i Region Syddanmark, i Berlingske.

- Jeg er også enig i, at der er nogle familier, hvor der er en så svag forældreevne, så det ikke virker at tage pengene fra dem, siger Trine Bramsen.

- Men så skal man kigge på, om det ikke virker at tvangsfjerne de her børn, hvis forældre ikke magter af være forældre, siger hun.

For at undgå at børn og unge ryger ind i bandekriminalitet foreslår Socialdemokratiet også, at det skal gøres ulovligt at rekruttere unge under 18 år til bander.

Udlændingeordfører i Dansk Folkeparti Martin Henriksen siger, at en taskforce ikke er godt nok. Der skal i stedet konkret lovgivning til, hvis man vil straffe forældre med kriminelle børn.

I dag er det kun en mulighed for kommuner at bruge forældrepålæg til at tvinge forældre til at samarbejde.

Martin Henriksen mener, at det i stedet skal være et krav, at forældre bliver trukket i ydelser, hvis de ikke har styr på deres børn.

- Vi kan stramme op på lovgivningen. Det koster færre penge, og vi får mere af den politik igennem, som ministeren påstår, hun er bannerfører for, siger han.

Oversigt

    Oversigt