Så er skulpturerne leveret - men hvor skal de stå?

Udvalgte internationale kunstnere har produceret skulpturer specielt til Assens, men det har aldrig været planlagt, hvor de skal stå. Nu skal kunsten placeres.

De står ganske ydmygt placeret i samlet flok. Seks store skulpturer i metal er samlet på et grønt område ved Vor Frue Kirke i Assens, men stedet er kun midlertidigt.

- Jeg spurgte menighedsrådet, om de måtte stå her. Det ville være et rigtig godt sted at eksponere dem, inden de skulle flyttes ud, for her kommer rigtig mange Assens-borgere og kigger, forklarer Jørgen Svenstrup, der er formand for Assens Kunstråd.

I 2015 afholdt Assens Kunstråd et skulptursymposium, hvor 135 internationale kunstnere havde ansøgt om at være med, men hvor kun seks af dem kom igennem kunstrådets nåleøje. Gennem tolv dage arbejdede de side om side på Assens Skibsværft med hver deres skulptur, og til sidst kunne de overdrage værkerne til Assens Kommune.

Sådan så det ud, da kunstnerne arbejdede under symposiet i 2015.

 Siden da har skulpturerne altså stået i venteposition ved siden af Vor Frue Kirke, og i de seneste måneder har kunstrådet modtaget 25 forslag fra borgerne til steder, hvor de kan placeres i byen.

- Vi mente, det ville være en god ide at involvere borgerne i, hvor de mente, der var en plads.

Når det kommer til at placere kunst i byrummet, skal man overveje det meget nøje. Et af de mest tydelige eksempler på modstand kunne ses omkring Kunstbænken i Ringe.

I 2015 besluttede Faaborg-Midtfyn Kommune at placere en 60 meter bred kunstbænk ved Ringe Sø til glæde for de mange brugere af naturområdet. Men stik imod forventningerne mødte projektet stor folkelig modstand i form af protestmøder, underskriftsindsamling og en modstandsforening. Da bænken blev etableret, udtalte Kurt Madsen, der er formand for Foreningen for bevarelse af Ringe Sø:

- Jeg håber, den vil blive sprøjtet til med graffiti og at mågerne vil skide på den.

Så galt håber Jørgen Svenstrup ikke, det vil gå med værkerne i Assens.

- Hele forløbet igennem har vi mødt en meget positiv opbakning fra borgerne, og der har været stor interesse for at flytte tingene ud.

Skulptur lavet af den russiske kunstner Sergey Karev. Det forestiller en lang ahorn-frøkapsel.
Skulptur lavet af den russiske kunstner Sergey Karev. Det forestiller en lang ahorn-frøkapsel.
Foto: Morten Albek

 De forbipasserende på gaden ved kirken har ikke kunnet undgå at lægge mærke til de seks skulpturer.

- De er lidt specielle, og de er lidt kedelige i farven også, mener Line Kulavig.

- Men kan de gå an ude i byrummet?

- Joo, måske. De kunne pynte ude på marinaen. Der er lidt tomt derude, mener hun.

Bent Pedersen, der arbejder med at beskære træer på gaden, har et andet forslag til placering.

- I rundkørslerne. De er så tomme her i Assens og Aarup, at det ville være en mulighed. Jeg håber, de vil pynte. Det vil gøre, at byen måske så anderledes ud, når man kørte ind i en rundkørsel.

Og de delte meninger glæder kun kunstrådets formand.

- Der vil altid være diskussion om sådan nogle ting, og det er jo det positive ved det. Det er meningen, at kunsten skal vække en vis forundring, nysgerrighed og debat, siger Jørgen Svenstrup.

I de kommende uger tager kunstrådet på rundtur i kommunen for at kigge på alle de foreslåede placeringer.

Skulptur lavet af danske Jørgen Willerup.
Skulptur lavet af danske Jørgen Willerup.
Foto: Morten Albek

 

Oversigt

    Oversigt