Så mange fynske børn er vaccineret - men giver det overhovedet mening?

Næsten halvdelen af de fynske børn mellem 5 og 11 år har fået første stik, men eksperter er uenige om, hvorvidt det overhovedet er en god idé at vaccinere børn.

43 procent af danske børn mellem 5 og 11 år er vaccineret med ét stik mod coronavirus, oplyser Statens Serum Institut, og på Fyn er lidt under halvdelen af børnene vaccineret.

Instituttet opgør ikke specifikt tal for Fyn, men i Region Syddanmark, der dækker Fyn og Syd- og Sønderjylland, er 45 procent af de 5-11-årige vaccineret.

Fyn er generelt en smule længere fremme med vaccinetilslutningen end Syd- og Sønderjylland. Blandt andet er Ærø den kommune i landet med højest vaccinetilslutning.

quote Vi skal lægge en dæmper på smitten i skolerne, og det er der en række redskaber til at gøre. Det allervigtigste er vaccination, og det er stadig det vigtigste

Helene Probst

Region Syddanmark ligger også højere med vaccinetilslutningen, når man sammenligner med Region Hovedstaden, hvor kun 38,1 procent af de 5-11-årige er vaccineret. Topscoreren er dog Region Midtjylland med 48,4 procent.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedsstyrelsen: Derfor skal så mange børn som muligt vaccineres

Spørgsmålet er så, om det overhovedet giver mening at vaccinere børn ned til femårsalderen.

Det mener Sundhedsstyrelsen, der siden november har anbefalet vaccinen til skolebørn.

- Når vi anbefaler vaccinationen af børn, er det netop for at nedbringe smitten og stoppe smittekæder og for at øge immuniteten i befolkningen. Det er vigtigt for at få kontrol med epidemien, siger vicedirektør Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Børn bliver sjældent syge af covid-19

På et pressemøde tirsdag understregede vicedirektøren, at planen fortsat er, at så mange børn som muligt skal vaccineres.

- Vi skal lægge en dæmper på smitten i skolerne, og det er der en række redskaber til at gøre. Det allervigtigste er vaccination, og det er stadig det vigtigste, siger Helene Probst.

Det er sjældent, at børn bliver alvorligt syge med covid-19, men børnene kan risikere at smitte deres forældre og bedsteforældre, der kan blive syge.

Siden december har børnene og deres forældre haft mulighed for at få vaccinen hos deres egen læge. Det er dog ikke alle læger, der af forskellige årsager har haft tilbudt vaccinen.

Børnene blev sendt på tidlig juleferie 15. december på grund af øget smitte og for, at flere kunne blive vaccineret i ferien. I dag, onsdag, vender de tilbage i skole.

Professor: Lad virus cirkulere blandt børnene

Der er dog flere læger og eksperter, der er uenige i, at børn i så høj grad skal vaccineres.

Børnelæge Lone Graff Stensballe, der er professor i vaccinologi og infektionsepidemiologi på Rigshospitalet, har tidligere udtalt sig kritisk om at vaccinere raske børn for at lægge en dæmper på smitte i samfundet.

- Jeg kan simpelthen ikke se en fremtid, hvor børn skal vaccineres mod en infektion, de ikke bliver syge af, hver fjerde måned. Det kan jeg ikke, siger Lone Graff Stensballe til DR.

quote Jeg kunne godt forudse en fremtid, hvor vi i højere grad bare lader virus cirkulere i sommermånederne

Lone Graff Stensballe

I stedet for at vaccinere så mange børn så hun hellere, at smitten på naturligvis spreder sig i samfundet blandt dem, der kan tåle den.

- Spørgsmålet er, om man skal tillade, at virus cirkulerer blandt de unge og blandt børnene og blandt den del af befolkningen, der faktisk godt kan tåle at få den her virusinfektion, siger Lone Graff Stensballe.

- Så ville det være mest hensigtsmæssigt at lade virus cirkulere - ikke lige præcis nu her om vinteren – men jeg kunne godt forudse en fremtid, hvor vi i højere grad bare lader virus cirkulere i sommermånederne, forklarer hun.

Læge: Jeg forstår ikke myndighedernes vaccinestrategi

Morten Dahl, der er praktiserende læge i Hellerup, har i juleferien valgt ikke at vaccinere børn i sin klinik, og hans egne børn har heller ikke fået vaccinen.

- Argumentet med, at flere børn skal nås at vaccineres, før skolerne kan åbnes, forstår jeg ikke. Dels er man nødt til at se sundhed med et bredere synsfelt end kun corona. Dels kan børn og andre stadig smitte, selv om de er vaccineret, skriver Morten Dahl i et debatindlæg.

Han peger blandt andet på, at børn generelt trives dårligt under nedlukninger, og derfor giver det mere mening at sende dem i skole end holde dem hjemme for at blive vaccineret eller for at undgå smitte.

quote Argumentet med, at flere børn skal nås at vaccineres, før skolerne kan åbnes, forstår jeg ikke

Morten Dahl

Selv om under halvdelen af de fynske børn under 12 år er vaccineret, er vaccinetilslutningen væsentligt højere blandt de 12-15-årige børn.

I Region Syddanmark er 81,2 procent af de 12-15-årige vaccineret. De første 12-årige har dog haft mulighed for at få vaccinen siden i sommer.

Oversigt

    Oversigt