Udskudt igen: Usikkert hvornår ruin flyttes

Det skulle være sket onsdag, men usikkerhed om underlaget holdt, har rykket flytningen til i dag torsdag. For anden gang på 600 år skal fredet bygning i Odense flyttes.

Opdatering torsdag klokken 08.55:

Flytningen af ruinen skulle være sket torsdag morgen, men usikkerhed om understøtningen har nu rykket flytningen endnu engang.

Det bekræfter Stig Langsager, der er projektchef for 'Fra gade til by-projektet.

- Selv om der er lavet en masse beregninger på, hvordan det skal understøttes, er entreprenøren usikker på, om det er godt nok. De har arbejdet hele natten, og først i løbet af torsdagen kommer de med et bud på, hvornår de kan gøre det, siger Stig Langsager til TV 2/Fyn.

---

Det er resterne af en købmandsgård fra omkring år 1420, der nu skal flyttes for anden gang. Flytningen foregår den 26. og 27. oktober. Her bliver den gamle bygning sat på skinner og flyttet til en ny placering.
 
Det er anden gang, at den gamle bygning bliver flyttet. Sidste gang var i 1971, hvor den fredede bygning stod i vejen for anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade.

Her 46 år senere skal den så igen flyttes, for at give plads til nyt byggeri på stedet.

Det er ikke hverdagskost at flytte fredede bygninger og slet ikke hele to gange, fortæller Thomas Roland, der er arkæolog og specialkonsulent i Slots og Kulturstyrelsen.
 
- Det er meget, meget usædvanligt. Af de ca. 33.000 fortidsminder vi har i Danmark, kan jeg ikke komme i tanke om et eneste, der er blevet flyttet rundt på denne måde, siger Thomas Roland i en pressemeddelelse.

Samme metode som sidste gang

Når den gamle bygning flyttes bruges samme metode, som da den blev flyttet første gang. Ruinen bliver sat på skinner og rullet hen til den nye placering.

- Det er uden tvivl en af de mere udfordrende opgaver i projektet, så jeg er selvfølgelig spændt på, hvor nemt det kommer til at gå. Jeg har dog en god fornemmelse i maven. Vi har arbejdet sammen med vores rådgivere, vores entreprenør og med Slots- og Kulturstyrelsen på dette i mange måneder, og jeg mener, at vi er kommet frem til en god plan, siger projektchef for Fra Gade til By projektet, Stig Langsager.

Bliver flyttet af to omgange

Ruinen bliver flyttet i to omgange. Første gang bliver torsdag den 26. oktober omkring klokken 9.00, hvor ruinen flyttes cirka 14 meter mod vest. Anden gang bliver fredag den 27. oktober omkring klokken 9.00, hvor ruinen flyttes mod nord.

Det er muligt af følge flytningen på Fra Gade til Bys udsigtsplatform ved siden af Infoboksen eller fra Vestergade igennem et gitter i byggehegnet.

Det er også muligt at følge flytningen live på Fra Gade til Bys hjemmeside via webcam.
Live-sendingen kan ses på fragadetilby.dk/ruincam

 

En 600 år gammel og fredet ruin på Vilhelm Werners Plads ved Fisketorvet i Odense skal flyttes for at give plads til nyt byggeri. Men den gamle ruin vil ikke rigtigt lade sig flytte.

 

Ruinen bliver i sin fremtidige placering nærmest omsluttet af den nye karré-bygning med butikker og lejeboliger, som bliver bygget ovenpå områdets nye p-kælder.
Ruinen bliver i sin fremtidige placering nærmest omsluttet af den nye karré-bygning med butikker og lejeboliger, som bliver bygget ovenpå områdets nye p-kælder.
Foto: Fra Gade Til By

Fakta om den fredede ruin

 

 

 

Oversigt

    Oversigt