Fyn er rød: Sådan har fynboerne stemt

Socialdemokratiet er med flere end 30 procent af stemmerne Fyns mest populære parti, mens Dansk Folkeparti får vælgerlussing.

30,2 procent. 

Så stor en procentdel af stemmerne har fynboerne ved onsdagens folketingsvalg givet til Socialdemokratiet. Dermed går partiet frem i forhold til folketingsvalget i 2015, hvor 26,3 procent af fynboernes stemmer blev sat ved partiet. Dermed står partiet til at beholde sine fem fynske mandater. 

- Vi ville da gerne have haft et ekstra mandat på Fyn, men grundlæggende er det rigtigt svært at finde noget negativt i aften, når vi får indfriet vores førsteprioritet, nemlig at få et rødt flertal, siger Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet. 

Fremgang for V

Venstre overgår næsten Socialdemokratiet som det største parti på Fyn. Partiet har fået 23,3 procent af de fynske stemmer. Dermed er partiet gået frem med fire procentpoint siden valget i 2015. Det resulterer i, at partiet står til fire mandater, hvilket er en fremgang på ét. 

- Jeg er tilfreds med vores fremgang, men naturligvis skuffet over, at vi står til miste regeringsmangten. Men på Fyn får vi nu fire folketingsmedlemmer fra Venstre. Det er jeg meget meget tilfreds med, siger Lars Chr. Lilleholt, der står til genvalg på Fyn.

Stolt Mercado

Konservative formår ligesom Venstre at gå frem på Fyn. Partiet lander på 6,3 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 2,8 procentpoint siden sidste valg. Partiet står dog stadig til ét mandat, ligesom ved valget i 2015. 

- Jeg er rigtig stolt over vores fremgang. Det er vigtigt for fynboerne, at vi bevarer vores fynske mandat. Fyn har brug for alle de folketingsmedlemmer vi kan få, siger Mai Mercado, der er spidskandidat for partiet på Fyn.

Fyn er farvet rødt af Socialdemokratiet, som er størst i samtlige fynske kredse. Grafik: Louise Koustrup
Fyn er farvet rødt af Socialdemokratiet, som er størst i samtlige fynske kredse. Grafik: Louise Koustrup

Både SF og Radikale Venstre går en smule frem. Partierne lander på henholdsvis 6,7 og 7,3 procent af stemmerne. Det betyder, at de to partier står til at beholde hvert deres fynske mandat. 

- Det er fuldstændig fantastisk. Højrefløjen er sat til vægs, og alt tyder på, vi får en ny regering, og at SF får indflydelse, siger Karsten Hønge, der dog må vente til torsdag for at få at vide om han eller Line Mørk skal repræsenterer partiet. 

Lussing til DF og LA

Valgets helt store taber bliver Dansk Folkeparti, der ender med 8,9 procent af stemmerneDermed har partiet fået mere end halveret sine stemmer, der ved seneste valg blev Fyns andetstørste parti. I 2015 fik partiet 21,1 procent af stemmerne på Fyn. Partiet står derfor til at få skåret sine fire mandater til kun to. 

Det kan koste Pernille Bendixen pladsen i Folketinget.

- Hvis man tager udgangspunkt i de personlige stemmer fra seneste valg, er det mig, der har det tredje mandat, og det er det mandat, der er spil. Det er jeg ikke overrasket over, siger Pernille Bendixen til TV 2/Fyn. 

Det er ikke kun DF, der har mistet fynboernes gunst. Også regeringspartiet Liberal Alliance har mistet mange stemmer. Partiet ender på 1,9 procent af fynboernes stemmer, hvilket betyder, at partiet står til nul fynske mandater. Ved valget i 2015 fik partiet 7,5 procent af de fynske stemmer. 

Enhedlisten går en smule tilbage og ender på 6,8 procent. Dermed står partiet til at miste ét af to fynske mandater. 

Også Alternativet går tilbage. Partiet ender med tre procent af stemmerne. Ved valget i 2015 fik partiet 4,8 procent af stemmerne på Fyn. Valgresultatet betyder, at Alternativet står til nul fynske mandater. 

Hverken Stram Kurs, Nye Borgerlige partiet Klaus Riskær Pedersen eller Kristendemokraterne står til nogle fynske mandater. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt