Gode råd: Sådan kan du undgå "skimming" af dit betalingskort

To rumænske mænd blev mandag dømt i sag om såkaldt "skimming". Her får du gode råd om, hvordan du kan undgå afluring og svindel med dit betalingskort.

Vil du gøre en indsats for, at dit betalingskort ikke bliver udsat for såkaldt "skimming", så er det ikke nok bare at kigge sig over skulderen for, at tjekke om der står nogen og aflurer din pinkode.

Tirsdag blev to rumænere dømt i Retten i Odense i en sag om "skimming", og her forklarede en repræsentant fra Rigspolitiet, hvordan en "skimming kan være skruet sammen.

Han forklarede under retssagen, at den slags "skimming" som rumænerne angiveligt havde anvendt meget vel kunne være foregået ved, at en lille batteridrevet enhed var skubbet ind i "lommen", hvori betalingskortet indsættes.

Enheden har så aflæst kortenes magnetstribe. Samtidig har et kamera optaget pinkoden. Og med de to oplysninger har det været muligt, at lave falske betalingskort.

Regel nummer ét

Således er regel nummer ét for betalingskortenes ejermænd altid, at skærme for indtastningen af pinkoden, så et eventuelt kamera monteret i hæveautomaten ikke filmer din kode.

Derudover er det værd hele tiden, at holde kort og kode adskilt således, at man ikke opbevarer sin pinkode sammen med betalingskortet.

Derudover bør man holde øje med bankudtog og straks tage kontakt til sin bank, hvis der optræder mistænkelige eller ukendte bevægelser på kontoen.

Og så skal man, selvfølgelig, ikke overdrage sin pinkode til andre.

 

 

Flere gode råd

Sammenligningstjenesten Credi har udsendt en fin oversigt over, hvilke forholdsregler man altid bør have i baghovedet, når man tager sit betalingskort i brug:

  1. Slip ikke kortet af syne: Du må ikke lade andre gå med dit kreditkort, når du skal betale på for eksempel en restaurant. Hvis ikke restauranten har en trådløs terminal, skal du insistere på at følge med ud til terminalen for at betale.
  2. Dobbelttjek beløbet: Inden du taster koden og trykker ok, skal du tjekke, at beløbet på terminalen er det samme som beløbet på din regning.
  3. Kontakt din bank, hvis automaten sluger kortet: Hvis dit kort bliver slugt af hæveautomaten, skal du øjeblikkeligt kontakte din bank. Det gælder både, hvis det sker i Danmark og i udlandet. Du bør også gå i en stor bue udenom hæveautomater, som ser mistænkelige ud. 
  4. Undgå fremmede: Vær forsigtig hvis en fremmed tilbyder at hjælpe dig ved hæveautomaten. Også selvom dit kort sidder fast i automaten eller lignende problemer. Lad ikke nogen aflede din opmærksomhed.
  5. Medbring flere kort på rejsen: Tag altid mere end ét kort med på rejsen. Dermed er du sikret, hvis ét af kortene skulle blive spærret eller stjålet. Du kan med fordel medbringe et Visa/Dankort og et kreditkort. Med et kreditkort er det lettere at få pengene tilbage af banken, hvis du skulle være så uheldig at blive udsat for svindel.
  6. Hold øje med netbank: Du skal sørge for at tjekke dine hævninger og transaktioner under rejsen, men også længe efter, at du er kommet hjem fra ferie. Hvis der er transaktioner eller hævninger, som du ikke kan genkende som dine egne, skal du straks kontakte din bank. Kortmisbrug kan sagtens ske flere måneder efter, at din pinkode er blevet afluret på en ferie.

Oversigt

    Oversigt