Særbehandling: Tinderbox reddet af Odense Kommune

Odense Kommune forudbetalte 5,2 millioner kroner til årets Tinderbox-festival. Allerede i juli 2015 vidste man, at festivalen havde gigant-underskud.

Mens festivalgæsterne købte billetter til dette års Tinderbox-festival, skete det uden en viden om, at festivalen var blevet reddet på målstregen af Odense Kommune.

Umiddelbart efter sidste års festival fortalte arrangørerne Odense Kommune, at festivalen kun ville overleve, hvis kommunen betalte sit aftalte tilskud til 2016-festivalen næsten et år før festivalstart – og det skulle være her og nu.

Festivalen havde i sit første leveår givet et underskud på cirka 27,5 millioner kroner, oplyste arrangørerne, der selv havde budgetteret med et underskud på godt en halv million kroner ud af en omsætning på 72 millioner kroner.

Med udsigt til, at festivalen ville lukke allerede efter år et, og da Tinderbox på det tidspunkt havde kostet kommunen 5,3 millioner kroner, indgik man en ny tillægsaftale, der fremskyndede den økonomiske nødhjælp.

Underskrivere på aftalen var festivalchef Brian Nielsen, udviklingschef Ronnie Hansen og stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.

De 5,2 millioner kroner skulle Tinderbox først have haft i november 2015 og april 2016, men de blev altså udbetalt på én gang allerede i juli 2015.

Det har siden vist sig, at det samlede underskud for 2015-festivalen ikke var på 27,5 millioner, men på 31 millioner kroner.

Ifølge udviklingschef i Odense & Co., Ronnie Hansen, sikrede kommunen sig, inden man forudbetalte tilskuddet, at festivalen havde likviditet til rådighed og selv med et halvdårligt 2016-resultat ville kunne aflønne de foreninger, der er på pladsen.

Et led i tillægsaftalen var også, at kommunen skulle have sit tilskud tilbage ved en konkurs eller delvist tilbage, hvis Tinderbox-arrangørerne ikke overholdt en række tidsfrister for afholdelse af festivalen.

Ronnie Hansen har en klar forventning om, at 2016-festivalen giver overskud.

- Meldingen fra arrangørerne lyder på, at man har været tilfreds med omsætningen og aktiviteten på pladsen, og at gælden vil blive væsentligt reduceret efter årets festival, siger Ronnie Hansen.

Statsforvaltningen er i øjeblikket ved at undersøge lovligheden af Odense Kommunes tilskud og sponsorat til Tinderbox.

Odense Kommune støtter Tinderbox med 23,4 millioner kroner over fire år, og Tinderbox har forpligtet sig til at afholde festivalen i Odense i 10 år.

 

 

Oversigt

    Oversigt