I det fynske folks tjeneste

Sankthansbål: Overhold reglerne eller få en bøde

Kommunen og politiet skal have besked, hvis der er planer om at tænde et sankthansbål et offentligt sted. Ved du hvordan man sikrer et bål?

00:10

Fredag aften lyses Danmark op, når sankthans fejres med bål over hele landet over. Men mens vi er mange som kan midsommervisen "Vi elsker vort land" uden ad, er det ikke alle der kan reglerne for sankthansbål - og det kan give bøder, hvis der for eksempel går ild i mere end heksen.

Man kan for eksempel risikere at stå med et erstatningsansvar over for naboen, hvis der ikke er taget de rette sikkerhedsforanstaltninger, inden sankthansbålet bliver tændt.

- Så det er vigtigt, at man overholder dels de offentlige forskrifter, når man skal tænde bål offentlige steder, og dels retningslinjerne for, hvordan man opbygger bålet, og hvor man må placere det i sin have, siger advokatfuldmægtig Charlotte Stoltenberg fra firmaet Advodan til Ritzau.

Hun fortæller desuden, at man især skal være opmærksom på, at hvis man skal tænde bål i en offentlig park eller strand, skal man søge tilladelse hos kommunen og hos politiet.

- Hvis man for eksempel tænder et bål på offentlige steder uden at have fået tilladelser i forvejen, kan man få en bøde af myndighederne, siger hun.

Få styr på bål og bålregler inden du brænder heksen af

 • Vil du tænde bål i en offentlig park eller på en strand, skal du huske at søge om tilladelse hos kommunen og derefter politiet. Opdager politiet, at du har tændt bålet uden tilladelse, udløser det en bøde.
 • Du må ikke afbrænde malet træ, trykimprægneret træ eller affald, som ikke er fra haven.
 • Tjek, at der ikke er små dyr, som har gemt sig i bålet, inden det tændes.
 • Bålet må ikke tændes med brandfarlige væsker som optændingsvæske, benzin eller sprit.
 • Sankthans er i udgangspunktet den eneste dag om året, hvor man må brænde haveaffald af i byerne. Uden for bygrænserne kan det dog være anderledes. Og reglerne kan også variere fra kommune til kommune.
 • Ifølge Beredskabsstyrelsens anbefalinger bør et bål være placeret 30 meter fra bygninger med et hårdt tag.
 • Står bålet nær marker med afgrøder, som er letantændelige, bør det være 60 meter væk.
 • Hvis sankthansbålet er i nærheden af stråtækte huse, nåletræsbevoksninger eller andet letantændeligt materiale, bør det bygges 200 meter væk.
 • Problemerne opstår oftest, når folk ikke er opmærksomme på ilden eller glemmer at slukke flammerne ordentligt.
 • Du skal holde øje med bålet, indtil det er slukket. Og du skal sikre dig, at der altid er forsvarlige slukningsmuligheder i nærheden - for eksempel er det en god idé at have en spand vand i nærheden.
 • sørg for at ilden afgrænses ordentligt i forhold til for eksempel græs eller buske.
Kilder: Advodan og Beredskabsstyrelsen