I det fynske folks tjeneste

Science cup i Faaborg-Midtfyn

01:20

Børnenes opfindsomhed kender ingen grænser til den årlige Science Cup Junior i Faaborg-Midtfyn.

1 af 2

Elever fra seks skoler i Faaborg-Midtfyn Kommune dystede fredag på videnskab og opfindsomhed.

215 håbefulde elever fra seks folke- og friskoler i Faaborg-Midtfyn Kommune strømmede i dag til Faaborg Gymnasium for at deltage i den årlige Science Cup Junior.

- Det er glæden ved naturvidenskab. Glæden ved at have et eller andet og finde ud af, hvordan virker, og så tanken om, hvordan finder jeg så ud af det, siger Pia Gommesen, der er lektor på Faaborg Gymnasium.

Opfindsomheden kender ingen grænser. For eksempel har nogle elever lavet en vanddrevet, automatisk tandbørste.

- Vi satte hinandens ideer sammen, og sådan skabte vi den her maskine, siger Wannes Van Der Haegen fra 5. klasse på Brahetrolleborg Skole.

Andre har lavet en cykeldrevet gulerodsflytter.

- Vi fik en ide med, at vi skulle bygge med en rampe. Og så har vi sådan set bygget videre derfra, siger Marie Storkholm, der også går i 5. klasse på Brahetrolleborg Skole.

Overrasker gamle garvede undervisere

Fantasien og ide-rigdommen hos skoleeleverne kan overraske og inspirere selv garvede scienceundervisere:

- De er spontane og glade. De har ret mange innovative ideer og tænker nogle gange meget anderledes end vi andre gør. Det er tit, i løbet af de par år jeg har kørt det her, at jeg har fået nogle ideer fra folkeskoleeleverne, som jeg har kunnet tage med i vores naturvidenskabelige grundforløb på gymnasiet, siger Pia Gommesen.

I alt er 80 forsøg med i årets Science Cup Junior.

Anton og Mikkel vandt

Den samlede vinder af Science Cup Junior blev Anton og Mikkel fra Pontoppidanskolen med projektet "Spin Around", fortæller Pia Gommesen.

Emnet 'mekanisk energi' blev illustreret ved hjælp af metalkugler og et kar med vand.

Den ene kugle kunne sætte gang i den anden kugles bevægelse, hvilket man kunne måle, ved at følge kuglens vej rundt i karret.

Derudover kunne man forøge kuglens bevægelse ved samtidig at sætte vandet i bevægelse, hvorved der blev overført en vis mængde energi.

Ved du noget? Så send os et tip