SDU-bog om 'Godt dansk'

DR og Syddansk Universitetsforlag udgiver bog om det sproglige arbejde.

For nogen betyder 'lemfældigt', at noget er "skødeløst og sjusket". For andre betyder det "skånsomt og mildt".

'Lemfældig' er et såkaldt pendulord, der har skiftet betydning med årene, og dem er der meget mere om i bogen 'Godt dansk', som DR Multimedie og Syddansk Universitetsforlag udgiver på fredag 11. april.

Men det er så langt fra det eneste ord, man kan støde på i den 464 sider store lærebog, som kommer hele vejen rundt om nutidens sprog.

Til den mere underholdende ende hører ord som 'blegverberi' og 'slattenhaleslaskeri'. Det første betegner sætninger, hvor verberne er for kedelige.

Det andet er forfatteren Peder Skyum-Nielsens betegnelse for, når helsætningerne bliver unødigt lange.

'Stavelseskannibalisme' er forfatterens udtryk for, at vi æder stavelser, så teater bliver til /tadå/, lillesøster til /lilsdå/, indianer til /njanå/, og billeder bliver udtalt /bedlå/.

Gode helsætninger, glemte ord, hadeord, klicheer, engelske låneord, fyndord, forkortelser, kropssprog og netsprog er blot nogle af de mange andre emner og ord, som bogen også tager fat på.

'Godt dansk' er tænkt og udviklet af Peder Skyum-Nielsen, der er professor i dansk mediesprog ved Syddansk Universitet.

Og bogen rummer også kapitler af Ebbe Grunwald, der er lektor i dansk mediesprog ved Syddansk Universitet og Ole Meisner fra Radioavisen, der i en årrække har været intern sprogkonsulent i DR Nyheder.

Oversigt

    Oversigt