I det fynske folks tjeneste

SDU-forsker: holder tæt med sin spion-viden

SDU-forskeren Thomas Wegener Friis vil ikke ud med, hvem den offentligt kendte mand, der angiveligt har spioneret for DDR under Den Kolde Krig, er.

Historikeren fra Odense har fundet navnet på manden under eftersøgning i Stasi-arkiverne, men selvom både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, har opfordret Wegener Friis til at gå til PET med sin viden, afviser han det.

- Løbet er kørt i forhold til at få spionerne fra Den Kolde Krig dømt. Allerede i juni 2000 erklærede PET, at man stoppede efterforskningen, fordi sagerne var forældede, så det er ikke længere en straffesag. Den er kun interessant ud fra et historisk synspunkt, siger Thomas Wegener Friis til Berlingske.

Koldkrigsforskeren kender den formodede storspions præcise identitet, men vil af juridiske hensyn endnu ikke løfte sløret for hverken navnet eller de operationer, de hidtil ukendte dokumenter knytter ham til. Over for BT afslører han dog, at der er tale om en nulevende mand, som er kendt i offentligheden.