I det fynske folks tjeneste

SDU-forskere ændrer køn på zebrafisk

Forskere fra SDU har udviklet en ny unik metode til at afsløre farlige, hormonforstyrrende kemikalier. Zebrafisk skal fremover afsløre farlige stoffer, før de bliver smidt ud i naturen.

Den nye test er netop blevet godkendt af OECD, hvilket betyder, at alle OECD-lande har pligt til at acceptere testens resultat, hvis den nye danske metode bliver brugt.

Testen foretages på zebrafisk, som kan ændre køn ved meget små mængder af kemikalier. Fiskene påvirkes med et kemikalie i 60 dage fra de er æg til de er kønsmodne. Derefter kønsbestemmes fiskene og gennemgår nogle analyser, så man med sikkerhed kan slå fast, om et bestemt kemikalie har fået fiskene til at skift køn.

Det syntetiske væksthormon trenbolon, der bruges til kvægavl i blandt andet USA og Sydamerika, er et godt eksempel på et kemikalie, som testen kan afsløre.

- Det er lykkedes os at udvikle en metode, der opfylder ekstreme krav til følsomhed. Metoden kan f.eks. afsløre, at hvis der blot hældes 0,1 gram trenbolon i 45 millioner liter vand - hvilket svarer til 18 olympiske svømmebassiner - kan det få alle hunfisk i vandet til at skifte køn, siger biolog Henrik Holbech.

I følge forskerne bliver testen et vigtigt skridt på vejen til at fjerne farlige kemikalier, som vi udleder i naturen og omgiver os med i dagligdagen. Det kan f.eks. være stoffer i emballage, kosmetik og rengøringsmidler.

Ved du noget? Så send os et tip