SDU-forskere til EU: Støt op om økologisk landbrug

EU bør støtte op om økologiske landbrug, der gavner folkesundheden. Det skriver forskere fra blandt andet Syddansk Universitet i en ny rapport.

Børns hjernefunktioner risikerer at blive skadet af traditionel fødevareproduktion. Sådan lyder én af konklusionerne i en ny rapport om fordelen ved økologisk landbrug, som en gruppe forskere fra blandt andet Syddansk Universitet står bag.

Forskerne er af Europa-Parlamentet blevet bedt om at gennemgå eksisterende forskning af forskellene på økologisk og konventionelt landbrug, og konklusionen er klar: Europa-Parlamentet bør prioritere økologiske produktionsmetoder og brugen af de metoder i konventionelt landbrug. 

quote - Vi bør ikke risikere vores børns hjernefunktioner for nogle kortsigtede fordele i vores fødevareproduktion.

Professor Philippe Grandjean, SDU

Rapporten peger blandt andet på, at den stærkt begrænsede anvendelse af antibiotika i økologisk dyreproduktion fører til en lavere risiko for udviklingen af antibiotika-resistente bakterier, der er væsentlig trussel mod folkesundheden. Samtidig er der i økologisk landbrug en begrænset brug af pesticider, der ellers kan være skadelig for mennesker.

Børns hjerner kan blive skadet
Ifølge forskerne er eksponeringen af pesticider større i Europa, end den er i USA, og tre større undersøgelser har samtidig dokumenteret, at børns hjernefunktioner reduceres, hvis moderen under graviditeten i høj grad bliver eksponeret for pesticider. 
 

Hvad er økologisk fødevareproduktion?

- Vi bør ikke risikere vores børns hjernefunktioner for nogle kortsigtede fordele i vores fødevareproduktion, siger professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet, der er én af medforfatterne til rapporten.

Derfor anbefaler forskergruppen, at Europa-Parlamentet støtter op om økologisk fødevareproduktion i Europa og de forebyggende metoder, der kan beskytte planterne. 
 

- Flere typer af praksis inden for økologisk landbrug, navnlig den lave brug af pesticider og antibiotika, gavner folkesundheden. Politikere bør støtte anvendelsen af sådanne praksisser og deres indførelse i konventionelt landbrug, og sikre, at økologisk landbrug fortsætter med at fungere som et laboratorium for udvikling af fremtidige, sunde fødevaresystemer, siger adjunkt Axel Mie fra Det Svenske Landbrugsuniversitet og Karolinska Instituttet i Stockholm, der har koordineret arbejdet.

Anbefalingerne fra gruppen kommer på baggrund af en etårig undersøgelse, der har resulteret i rapporten "Menneskelige sundhedsmæssige konsekvenser af økologiske fødevarer og økologisk landbrug".

LÆS: Hele rapporten

Oversigt

    Oversigt