SDU-journalister skal aflægge løfte

Ny-uddannede journalister på SDU skal afgive journalist-løfte i tråd med medicin-studerendes lægeløfte.

Center for journalistik vil skelne mellem skidt og kanel og udklække journalister, der er bevidste om det ansvar, som jobbet kræver.

Hver gang et nyt hold læger dimitterer fra et dansk universitet, aflægger det et lægeløfte som et højtideligt indslag i dimissions-festlighederne. Her lover de nye læger blandt andet at arbejde samvittighedsfuldt og at behandle fattig og rig lige.

Nu arbejder Center for Journalistik på Syddansk Universitet på at skabe en lignende ed, som kommende generationer af SDU-journalister skal aflægge og forpligte sig på.

- Vi lever i en tid, hvor alle kan være journalister med et par klik på computerskærmen. Vi vil gerne skelne mellem skidt og kanel og synes, det er værd at stræbe efter at være særligt ansvarlige og samvittighedsfulde. Derfor er vi nu gået i gang med at skabe et sæt af værdier, som vi gerne vil have at journalister fra SDU skal kendes på, siger Troels Mylenberg, der er leder af Center for Journalistik.

Med inspiration fra 125 af centrets ansatte og studerende er Mette Davidsen-Nielsen, der er ansat som journalistisk fellow ved centret, nu i gang med at udvælge de værdier og begreber, der bedst lever op til de krav som centret og omverdenen har til "kanelet" fra SDU.

- Journalistik handler om at tage sin rolle på sig og at tage den alvorligt. Vi vil appellere til begreber som ansvar, mod og ambitioner hos den enkelte, forklarer Mette Davidsen-Nielsen, der er ophavskvinde til initiativet.

- Det handler ikke om en masse regler for, hvad journalister ikke må, men om at stræbe efter at kunne træffe de mange valg, som man hele tiden står over for som journalist, på en ansvarlig og samvittighedsfuld måde, siger hun.

Journalist-løftet ventes at blive præsenteret ved centrets 10-års-jubilæum i april næste år.

Oversigt

    Oversigt