I det fynske folks tjeneste

SDU: livet opstod tidligere

Undersøgelser af afrikanske fossiler får forskere fra blandt andet Danmark til at rykke tiden for, hvornår livet på jorden er opstået første gang.

Fossiler fra Afrika afslører, at livet opstod langt tidligere end hidtil antaget

Lærebøgerne må formentlig skrives om, efter at forskere fra blandt andet Syddansk Universitet har gjort nye opsigtvækkende opdagelser af det første liv på jorden.

Hidtil har man vidst, at flercellede organismer opstod for en halv milliard år siden, men de nye fund kan skrue tiden for store livsformer på jorden hele 2,1 milliarder år tilbage. Opdagelserne offentliggøres torsdag på forsiden af det internationalt anerkendte tidsskrift Nature.

- Det er helt fantastisk. Vi får yderligere en puslespilsbrik til at forstå livets udvikling på jorden, og hvordan det er gået fra en-cellet liv til udviklingen af dyr og mennesker, som vi kender i dag, siger Emma Hammarlund.

Hun er ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet og med i det forskerteam, der har gjort de banebrydende opdagelser af, at naturen langt tidligere forsøgte at skabe et mere komplekst liv end de simple encellede bakterier, der fandtes i oceanerne på det tidspunkt.

Forskerne har undersøgt fossiler fra et stenbrud i Gabon i Afrika. De er op til 12 centimeter lange og har eksisteret på havbunden, hvor de højst sandsynligt har bestået af et organisk materiale som blødt, slimet væv.

- Vi kan se, at det er en samling af celler, som på en eller måde kommunikerer og fordeler arbejdet, og dermed viser tegn på flercellethed. Det er helt enkelt fantastisk at se så store fossiler så tidligt, forklarer Emma Hammarlund.