SDU overtager Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Syddansk Universitet overtager Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding.

Museet, der ligger naturskønt ned mod Kolding Fjord, indsamler og udstiller materiale, som knytter sig til sygeplejehistorien.

I dag drives museet af en fond, som Dansk Sygeplejeråd har oprettet.

Men fonden og Syddansk Universitet har i fællesskab vurderet, at et samarbejde vil gavne forskning og formidling af sygeplejens rødder og folkesundhedens kulturhistorie. Universitetets bestyrelse besluttede derfor på et møde den 11. december at overtage museet pr. 1. januar 2008.

- Syddansk Universitet lægger stor vægt på at formidle viden til omverdenen, og vi ser museet som en mulighed for at gå nye veje i formidlingen. Vi vil benytte såvel de faglige som fysiske rammer til at synliggøre sundhedsfaglige emner af almen interesse, siger universitetsdirektør Per Overgaard Nielsen. 

Dansk Sygeplejehistorisk Museum har til huse i bygninger, der blevet opført i 1911 som del af Julemærkesanatoriet. Indtil 1960 blev børn med den farlige lungetuberkulose behandlet og plejet i disse smukke og rolige omgivelser.

I 1999 blev dørene slået op igen efter en omfattende restaurering. Nu stod museet færdigt efter 15 års forarbejde, hvor der blev indsamlet effekter og forsket i sygeplejens historie. 

I dag rummer kulturinstitutionen udstilling, bibliotek med ældre og nyere sygeplejefagligt litteratur samt et omfattende arkiv med fotosamling. Udstillingen viser i forskellige scenerier, hvordan omsorg og sygepleje har udviklet sig fra dengang en seng på hospitalet var ensbetydende med en plads på fattiggården til nutidens sundhedsvæsen.

Årlige særudstillinger nuancerer synet på fortiden med titler som "Spyt ikke på fortovet - tuberkulosen som folkesygdom", "Kloge mænd og koner og nutidens alternative behandlere" og "Tror du på storken - jordemødrenes historie".

Mange sygeplejeskoler og social- og sundhedsskoler lægger i dag et besøg på Sygeplejemuseet ind som et fast punkt i undervisningen Men museet henvender sig til alle med interesse for kulturhistorie, og det har en lang række aktiviteter for børn og familier samt foredragsrækker. 

www.sygeplejemuseum.dk

Oversigt

    Oversigt