I det fynske folks tjeneste

SDU rektor frygter finanslov

Universiteterne frygter, at fremtiden byder på nedskæringer og fyringer. Finanslov rammer også forskningen.

SDU rektor Jens Oddershede frygter for fremtiden, hvis regeringens finanslov bliver vedtaget.

Universiteterne og forskningen går en usikker fremtid i møde i de kommende år.

Formanden for Danske Universiteter, rektor Jens Oddershede fra Syddansk Universitet, siger, at regeringens finanslovforslag rammer forskningen.

Det er dog et stor men i forhold til forskningen. Den såkaldte Globaliseringspulje indholder frem mod 2013 2,4 milliarder kroner, som universiteterne kan få en del af.

Ifølge Jens Oddershede er den bedste situation for universiteterne status quo. Men han frygter, at det ender med besparelser.

- Hvis vi ikke får penge fra puljen, skal vi spare, og vi er nødt til at reducere i personale. Det mindsker vores muligheder for at indgå i forskningsprojekter og betyder klart en forringelse af kvaliteten, for jeg tvivler på, at Folketinget vil acceptere, at vi optager færre studerende, siger Jens Oddershede.

Regeringen hævder, at den styrker og satser på forskning, da det er en nødvendighed for, at Danmark kan klare sig i fremtiden. Det billede har Jens Oddershede svært ved at genkende.

- Ambitionerne for Danmarks evne til at klare sig i vækstøkonomi ved at udvikle og innovere mere, svarer ikke til de målsætninger, man har økonomisk. De to ting passer ikke sammen. Det er et stykke vej fra den måde, man udmønter pengene på, til den måde, man holder skåltaler på, siger Jens Oddershede, der også sender en appel til politikerne om længere aftaler i stedet for en årlig kamp om penge.

- Det værste er næsten usikkerheden. Vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Det er en meget svær måde at drive forskning på, siger han.

Socialdemokraterne kritiserer også regeringen for at spare på forskning.

- Regeringen ser forskning som en udgift i stedet for at se det som en investering i fremtidens vækst. Nu bliver forskning og uddannelse i stedet offer for kortsigtede sparehensyn. At spare på forskning i en krisetid svarer til at smide nøglen væk til fremtidens vækst og velstand, siger Kirsten Brosbøl, forskningsordfører for Socialdemokraterne.