Rektor håber på at få rabat for udflytninger

En politisk aftale fra i sommers betyder, at SDU skal flytte ti procent af deres optag af studerende uden for de fire største byer. I forvejen har universitetet et stort optag uden for Odense, og rektor Jens Ringsmose håber derfor på at få rabat.

Onsdag var flere studerende mødt op foran rådhuset i Odense med bannere, stearinlys og sanghæfter. Her protesterede de mod udflytningen af studiepladser.

En politisk aftale, som Folketinget vedtog i sommer, og som skal skabe flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark.

Aftalen møder modstand hos de studerende, og for rektor på Syddansk Universitet Jens Ringsmose giver aftalen også visse udfordringer.

- Den udfordrer os på nogle punkter, fordi man lægger et låg på, hvor mange studerende vi må optage i Odense, og måske kommer den endda til at reducere antallet af studerende, vi kan optage i Odense, siger Jens Ringsmose.

Helt konkret betyder aftalen, at universiteterne skal udflytte mellem fem og ti procent af deres optag i de fire største byer - nemlig København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Dropper ikke udflytningen

På SDU har man allerede uddannelser i både Esbjerg, Sønderborg, Kolding, Slagelse og Odense, og hele 20 procent af universitetets optag ligger derfor i forvejen uden for Odense.

Derfor håber Jens Ringsmose da også, at man på SDU kan få ”rabat” og dermed udflytte mindre end de aftalte ti procent.

- Jeg håber på, at vi får lov at reducere med væsentligt mindre end ti procent af studiepladserne i Odense, lyder det fra rektoren.

Selvom SDU ifølge rektoren allerede lever op til de politiske ambitioner, der ligger bag udflytningsaftalen, så betyder det dog ikke, at universitetet helt vil droppe at flytte uddannelser væk fra Odense.

- Vi bidrager gerne med at indfri de mål, der ligger bag aftalen, og vi kommer også til at arbejde for at bygge helt nye studiepladser uden for de fire største byer, siger Jens Ringsmose.

Onsdag var der deadline for uddannelsesinstitutioner til at indsende en plan til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der beskriver, hvordan universiteterne vil leve op til aftalen.

Forskningsmiljø skal følge med

Her planlægger SDU at udflytte 316 studiepladser, opbygge mindst 367 studiepladser og at reducere med 330 studiepladser i Odense frem mod 2025.

Én af de ting, der er særligt vigtigt ved den nye plan, er at sørge for, at der er forskningsmiljøer de steder, hvor uddannelserne flytter hen.

- Når man påtænker at lave uddannelser, så skal man huske på at universitetet udbyder forskningsbaserede uddannelser, og hvis du vil have en kvalitet i de uddannelser, som man udbyder, så er du nødt til at have forskningsmiljøer, der hvor du også udbyder uddannelserne.

- Der er nogle, der tænker anderledes. Der er nogen, der forestiller sig, at man godt kan have uddannelser uden forskningsmiljøer. Det er ikke model, som vi abonnerer på på SDU, lyder det fra Rektor Jens Ringsmose.

SDU's plan for udflytningen af studiepladser forventes at falde endeligt på plads sidst på vinteren 2022.

Disse uddannelser bliver berørte af den nye plan

I dag gik studerende på gaden i Aarhus, København og her i Odense. De vil nemlig sige fra overfor planen om at flytte 10 procent af universiteternes studiepladser væk fra byerne.

Oversigt

    Oversigt