SDU skal lære robotter at lave flydele

Innovationsfonden giver SDU 13 millioner kroner til at gøre robotter klogere

Selv om en stor del af stålet i fly, vindmøllevinger og biler for længst er skiftet ud med moderne komposit, har robotterne endnu ikke lært at arbejde med de nye materialer. Det skal de lære nu. Et konsortium ledet af Syddansk Universitet har modtaget 13 millioner kroner fra Innovationsfonden til at gøre robotterne klogere.

De moderne materialer vejer meget mindre, men besidder samtidig maksimal styrke, og det eneste problem er, at robotter endnu ikke har lært at håndtere dem.

- Problemet er, at det koster enormt mange lønkroner at håndtere fiberkompositmaterialer. Når for eksempel Terma Aerostructures producerer flydele, sker det ved håndkraft, forklarer professor Henrik Gordon Petersen fra SDU-Robotics og fortsætter:

- I dag formgives en flydel af måtter, som består af kulfibertråde imprægneret med en klæber. En medarbejder lægger måtterne, som har en tykkelse på cirka 0,2 millimeter, på lag for lag, indtil man opnår den ønskede geometri – uden der opstår lufthuller. Det kan sammenlignes med at forsøge at sætte husholdningsfilm fast på en glasvase.

Det er den proces, som indtil nu har været for stor en udfordring for robotterne. Men hvis det lykkes for forskerne at få automatiseret arbejdet med kompositmaterialerne, vil Danmark få en klar konkurrencefordel, som rækker ind i alle de brancher, som har lagt stålet på hylden.

- Selv for mennesker er det en vanskelig proces. Robotten har den fordel, at den ikke kun har to hænder, men vi kan udstyre den med et todimensionelt arsenal af sugekopper. Sugekopperne skal kunne dreje og justere sig, så de passer til en hvilken som helst struktur, som måtten skal placeres på, forklarer Henrik Gordon Petersen.

Han håber, at konsortiet ved at udvikle en måde at automatisere arbejdet på, kan danne basis for en lang række nye danske arbejdspladser i fremstilling af fejlfrie kompositmaterialer.

- Vores mål er også, at systemet skal lave meget få fejl. For eksempel skal vi undgå, at måtterne danner folder, når de lægges på formen. Hvis fejl alligevel opstår, skal systemet finde dem med computervision, og så vidt muligt skal robotsystemet automatisk lære at korrigere oplægningen, så fejlene ikke opstår igen, siger Henrik Gordon Petersen.

Oversigt

    Oversigt