SDUs supercomputer søger spørgsmål

Studerende på Syddansk Universitet skal sammen med virksomheder løse komplekse problemer på supercomputeren ABACUS.

På Syddansk Universitet står en såkaldt supercomputer – den søger nye udfordringer at bruge sine enorme computerkræfter på. Supercomputeren har omkring 14.016 processorkerner, modsvarende har en almindelig bærbarcomputer omkring to processorkerner.

For at bruge kræfterne på noget, så afholder SDU igen i år, SDU Supercomputer Challenge 2017. Konkurrencen handler om at finde innovative løsninger på komplekse problemer inden for dansk erhvervsliv.

Ifølge SDU lykkedes det ved sidste års konkurrence at løse flere problemer.

- Trafikselskabet Movia fik udviklet en algoritme, som effektiviserede deres procedurer i forbindelse med udbud. Statens Arkiver fik udviklet et stamtræ, som kan pege på sociale udviklinger i den danske befolkning. TREFOR ønskede at identificere atypisk forbrug på tværs af forskellige måleres data, for at kunne lokalisere eventuelle brud på ledninger, skriver SDU i en pressemeddelelse.

Blandt sidste års projekter var også virksomheden Aiban Vinterservice, som ville undersøge ruteplanlægning af vejsaltning.

- Jeg brugte rigtig meget tid på ruteplanlægning, når jeg skulle rådgive om saltning af veje. Under SDU Supercomputer Challenge fik jeg udviklet et computerprogram, som er et godt hjælpeværktøj, der sparer tid i planlægningen. Der skal jo både tages højde for ruter, afstande, saltmængder og tidsforbrug, fortæller civilingeniør Jens Kristian Fonnesbech, ejer af Aiban Vinterservice.

Ifølge SDU er det alle slags virksomheder, der kan prøve kræfter med computeren.

- Det er kun fantasien, der sætter grænser. Om opgaven er af teknisk, naturvidenskabelig eller humanistisk karakter er ligegyldigt, ligesom det ikke betyder noget, om der er tale om store eller små virksomheder, fortæller projektleder Peter Bækgaard Madsen.

Læs mere om konkurrencen her.

Oversigt

    Oversigt