Politi og klima: Se debatten fra Nordfyn på to minutter

Skal staten blande sig i vindmøller ved Helnæs? Og hvad med nærpoliti? Det og mange andre spørgsmål diskuterede 13 folketingskandidater tirsdag i Søndersø.

Tirsdag aften gæstede 13 fynske folketingskandidater gymnasiet i Søndersø til tre debatfylde runder. 

I runde 1 skulle Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet diskutere udligningsreform med Lars Christian Lilleholt fra Venstre, Anne Skau Styrishave fra Radikale Venstre og Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti. 

De fire folketingskandidater var alle enige om, at udligningssystemet skal ændres. Det er udligningssystemet, der fordeler penge mellem fattige og rige kommuner. 

- Problemet med den kommunale udligning er, at det er et nulsumsspil. Det løser ikke de udfordringer, som nye demografiske træk giver, argumenterede Anne Skau Sturishave for. 

- Vi har råbt det til jer (regeringen, red.) i fire år, forklarede Dan Jørgensen. 

Se første runde af debatten om udligning. Foto: Ebbe Rosendahl

Runde 2 stod mellem Dan Jørgensen og Lars Christian Lilleholt, der nu havde fået selskab af Tine Busk fra Alternativet, Ken Balle Nørregaard fra Liberal Alliance og Gert Dyrn fra partiet Klaus Riskær Pedersen. 

Her skulle de fem folketingskandidater diskutere vindmøller med udgangspunkt i en kommende vindmøllepark ved Helnæs. Projektet er planlagt af Sønderborg Kommune. 

- Jeg har som minister sendt et meget klart budskab til Sønderborg Kommune om at finde en anden placering, forklarede Lars Christian Lilleholt.  

Alternativets Tine Busk mener, at danskerne skal ændre holdning. 

- Vi har vænnet os til at kigge på nogle ting, og så skal vi vænne os til at kigge på nogle andre ting, understregede hun og henviste til blandt andet kraftværker. 

- Nu skal vi kigge på havvindmøller, mens vi kan nedlægge noget af det andet, sagde hun. 

Se anden runde af debatten om klima og havvindmøller. Foto: Ebbe Rosendahl

Den tredje og sidste runde omhandlede politi og nærpoliti. 

Her krydsede SF's Anders Funch Engelstad klinger med Reza Javid fra Enhedslisten, Kristian Guldfeldt fra Konservative og Jens Ole Madsen fra Kristendemokraterne. 

Alle folketingskandidater ønsker mere nærpoliti. 

- Der er mange ressourcer, som bliver brugt på nogle opgaver, som er symbolpolitik og som ikke giver mening, forklarede Reza Javid. 

Konservative vil uddanne flere betjente. 

- Vi går til valg på at levere 600 yderligere betjente, forklarede Kristian Guldfeldt. 

Se tredje runde af debatten om nærpoliti. Foto: Ebbe Rosendahl

Oversigt

    Oversigt