I det fynske folks tjeneste

Se kortet: Her bor de mest ihærdige fritidsjobbere

Der er stor forskel på, hvor meget unge arbejder afhængigt af, om de kommer fra landet eller storbyen. På Ærø fritidsjobber flest unge mellem 13 og 15 år.

Flest unge på Ærø og Middelfart fritidsjobber efter skole. Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Unge mellem 13 og 15 år med adresse på Ærø knokler efter skole for at tjene ekstra lommepenge. Knap så hårdt arbejder de fynske unge i Odense.

De helt unge fra øer som Ærø, Læsø, Samsø, Fanø og flere jyske landkommuner arbejder på livet løs, mens de 13 til 15-årige i storbyerne sjælendt har et fritidsjob efter skoletid. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der har trukket tallene for Politiken

Tallene stammer fra november 2016 og skyldes derfor ikke det typiske sæsonarbejde, hvor skoleelver bemander sommerlandets isboder. 

Læs også To ud af tre unge i arbejds-problemer

Se kortet her.

I Odense og Nyborg arbejder mellem 15 og 19 procent af de unge, mens det ser endnu værre ud i de sjællandske velhaverkommuner Lyngby-Taarbæk, Frederiksberg, Rudersdal, København og Ishøj. Her har kun godt hver ottende et fritidsjob.

En tradition at arbejde

Fælles for de unge landet over er, at de typisk har job efter skoletid i butikker, restauranter, caféer og lignende.

Arbejdsmarkedsforsker og postdoc Jonas Felbo-Kolding fra Forskningscenter for Arbejdsmarked- og Organisationsstudier på Københavns Universitet vurderer, at der er der flere sandsynlige forklaringer på den mere udbredte flid på landet.

- Nogle steder har der været tradition for at give en hånd med på landet. Børnene har hjulpet til i høsten, eller når kutteren kom ind med fisk. Det kan have skabt forskellige normer for, hvor meget og hvornår børn skal begynde at arbejde, siger han til Politiken.

Samtidig peger han på, at det nok er et større behov for at tjene sine egne penge på øerne og landet, hvor indkomsterne typisk er lavere end i byerne. 

Læs også 17-årig har succes på Black Friday

Læs også For få forældre kender til unges arbejdsvilkår