I det fynske folks tjeneste

Seks små lister laver stort valgforbund

Odense har fået et nyt valgforbund mellem seks små partier. Listerne er meget forskellige, men enige om at være imod en lukning af Thomas B. Thriges Gade.

Borgerlisten har stillet op til kommunalvalg i Odense flere gange og helt tilbage i februar besluttede Borgerlisten at indgå valgforbund med den nydannede Centrumliste, der har som sin mærkesag at være imod en lukning af Thomas B. Thriges Gade.

Nu har Retsforbundet, Social Balance, Folkeflokken og Kristendomokraterne tilsluttet sig valgforbundet, og dermed indgår de seks partier i Odenses største valgforbund.

- Sammen kan vi undgå frygten for stemmespild. Jeg mener, at en kandidat for en af de seks lister har stor sandsynlighed for at komme i byrådet, siger Alfred Hansen, der er kandidat for Borgerlisten.

Valgforbundet betyder, at listerne får hinandens stemmer, hvis ingen alene har nok stemmer til at blive præsenteret i byrådet.

De seks små lister er meget forskellige, men under forhandlingerne om valgforbundet, har partierne funder mange berøringsflader.

- Vi vægter alle det sociale aspekt højt, og vi mener at pengene skal gå til vores børn og unge i stedet for store prestigeprojekter i Odense, siger Alfred Hansen.

For 20 år siden var Borgerlisten tæt på at få en plads i byrådet, men ved de sidste mange valg har listen ikke været i nærheden af at vinde et mandat. Men chancen for at det nye valgforbund faktisk kan få et mandat er øget med det nye valgforbund. Alt afhænger dog af hvor mange stemmer Kristendemokraterne, Social Balance, Folkeflokken, Retsforbundet og Centrumlisten kan samle sammen.

Og hvis valgforbundet får stemmer nok til et mandat, kan det blive en ukendt joker i kampen om borgmesterposten. Nogle af listerne er borgerligt orienteret, mens andre har sit udspring på venstrefløjen.

- Den liste, der får flest stemmer får mandatet, og vi kan og vil ikke på forhånd lægge os fast på en bestemt borgmester. Men jeg håber da, at den liste, der får mandatet, vil rådføre sig med de andre lister i valgforbundet, når vi skal pege på en borgmester, siger Alfred Hansen.

Læs mere om kommunalvalget i valguiden

Ved du noget? Så send os et tip