I det fynske folks tjeneste

Seks ud af ti kommuner truer med sparekniven

Sparekniven er taget frem og slebet - klar til at skære store lunser af næste års budgetter. I over 60 procent af landets kommuner forventes besparelser. Fyn bliver også ramt.

-

Sparekniven er taget frem og slebet - klar til at skære store lunser af næste års budgetter. I over 60 procent af landets kommuner forventes besparelser. Fyn bliver også ramt.

Hjemmehjælpen skal løbe hurtigere og der bliver længere mellem pædagogerne, når seks ud af ti kommuner i 2006 varsler nedskæringer i servicen. Det viser en rundspørge til landets kommuner, som Jyllandsposten har foretaget.

Det skyldes den aftale, som kommunerne har lavet med staten om næste års økonomi. Sidste år sparede halvdelen af kommunerne, men næste år må kommunernes udgifter kun vokse med 0,25 procent. Den vækstramme er så stram, at 60 procent af kommunerne nu skal spare for at holde deres budget.

Ryslinges borgmester, Gunnar Landtved (V), siger til Jyllandsposten, at den stramme vækstramme betyder, at kommunen bliver nødt til at skære i serviceniveauet:

- Vores serviceniveau er højere end vore nabokommuners, men nu tvinges vi til at nærme os niveauet hos vore naboer. Det er ærgeligt, at det kommunale selvstyre på den måde bliver sat ud af kraft.

Næstformand i Kommunernes Landsforening, Anker Boye, mener, at styringen fra regeringens side af er for skrap.

- Der er tale om en stram styring - 60 procent af kommunerne kan ikke tage fejl, siger Anker Boye.

Baggrunden for den skrappe vækstramme er, at 2006 er sidste år inden de 271 kommuner bliver til 98, og derfor frygter regeringen, at nogle kommuner ville kunne finde på at bruge løs inden sammenlægningerne.