Sexchikane på jobbet får sygefraværet til at stige

Ansatte, der oplever seksuel chikane på jobbet, har højere sygefravær end andre.

Hvis chefen er lidt for nærgående, kan det ende med længere tids sygemelding for den ansatte. Det viser ny forskning, der refereres i Magasinet Arbejdsmiljø.

Det der det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø som har stået for undersøgelsen sammen med Københavns Universitet.

Det viser sig, at langtidssygefraværet er 60 procent højere hos personer, der har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.

Det kan være verbal eller fysisk adfærd af seksuel karakter, eksempelvis berøringer, kommentarer eller sjofle vittigheder.

Forskerne ser desuden en sammenhæng mellem uønsket seksuel opmærksomhed og søvnproblemer. Og det kan ifølge forskerne forklare en del af det lange sygefravær.

- Men kun en lille del af sygefraværet kan forklares ud fra problemer med at sove. Hvad resten skyldes, ved vi ikke, siger Kirsten Nabe-Nielsen til Magasinet Arbejdsmiljø. Hun er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og gæsteforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Sexchikane, mobning og søvn

Knap 7.000 personer har deltaget i undersøgelsen. De har svaret på, om de har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed inden for det seneste halve år.

Via et register har forskerne fulgt deres langtidssygefravær i to år efter.

En anden undersøgelse har tidligere belyst, at der også er en sammenhæng mellem mobning på jobbet og sygefravær.

Også her medfører det ifølge forskerne en form for psykisk ubalance, der giver søvnproblemer, som kan ende med længere tids sygemelding. 

Oversigt

    Oversigt