SF: Grotesk og skammeligt budgetforløb

Et flertal i Region Syddanmark vedtager mandag regionens budget til næste år. Men partierne uden for budgetforliget er stærkt fortørnede over Venstre og Socialdemokraterne, som de beskylder for magtfuldkommmenhed.

- Det har været et grotesk skuespil. Det er skammeligt for regionen, og jeg har i min tid i byråd, amtsråd, regionsråd og Folketing aldrig oplevet noget lignende, siger en rasende Karsten Hønge(SF), medlem af regionsrådet i Region Syddanmark.

Baggrunden for de hårde udfald er, at Venstre, Socialdemokraterne, Konservative, Liberal Alliance og De Radikale står bag næste års budget, der betyder besparelser for 120 millioner kroner.

- SF har hidtil været med i samtlige budgetforlig i regionen. Det er første gang vi ikke er med. Men nu er vi åbenbart kommet i en situation, hvor Socialdemokraterne og Venstre er så magtfuldkomne, at de ikke mener, at andre partier skal høres, siger Karsten Hønge.

Forhistorien er, at Venstre og Socialdemokraterne sidste søndag strikkede en aftale sammen. Partierne aftalte, at Poul-Erik Svendsen fra Socialdemokraterne skulle orientere rød blok, mens Carl Holst fra Venstre skulle orientere blå blok.

- Vi fik en mail og blev bare bedt om at skrive under. Vi vil gerne være ansvarlige, men hvis vi skal være med, vil vi høres og indbydes til reele forhandlinger, siger Vibeke Syppli Enrum fra Enhedslisten.

Men sådan opfatter Poul-Erik Svendsen ikke forløbet.

- Vi har ikke et forlig, da vi sender besked ud til SF og Enhedslisten, men det er da bare op til de to partier og tage telefonen og melde sig ind i forhandlingerne, siger Poul-Erik Svendsen.

I blå blok står Dansk Folkeparti uden for budgetforliget, selvom de er med i konstituteringen, der gjorde Carl Holst til regionsrådsformand.

- Dansk Folkeparti havde ultimative krav om en fødeklinik i Fredericia og en skadeklinik i Haderslev. Det var ikke realistisk at få flertal for og derfor står de uden for budgettet, siger Carl Holst.

Han mener, at det er SF og Enhedslisten egen skyld at de ikke er med i budgetforliget i år.

- Regionen har glæde af brede forlig, og derfor satte de to store partier sig sammen om at lave en aftale, der kunne indfrie sparekravet på 120 millioner kroner. Der er overhovedet ikke kommet ønsker eller forslag fra SF, lyder det fra regionsrådsformanden.

Karsten Hønge mener, at de blev præsenteret for et færdigt forlig, som de bare skulle skrive under på.

- Vi tager gerne ansvar for besparelser, men det kræver, at vi er med i forhandlingerne. Vi er blevet holdt ude af S og V, og det er skammeligt for demokratiet, at de to store partier laver en aftale uden at inddrage mindretallet, siger Karsten Hønge.

- Lad os nu fokusere på at vi har fået et godt forlig, og ikke gå så meget op i processen, siger Carl Holst.

33 ud af regionsrådets 41 medlemmer står bag budgetforliget, der bliver vedtaget mandag.

Oversigt

    Oversigt