I det fynske folks tjeneste

SF i Svendborg vil ikke afvise samarbejde med DF

SF i Svendborg vil ikke afvise konstituering med Dansk Folkeparti, hvis det efter kommunalvalget til efteråret kan bane vejen for en socialdemokratisk borgmester i et byråd med blåt flertal.

01:22

Enhedslistens Jesper Kiel i Svendborg vil ikke have en socialdemokratisk borgmester for enhver pris. 

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer til at at indgå i en konstituering med Dansk Folkeparti. Heller ikke selv om det kan bane vejen for en socialdemokratisk borgmester. Hvis en socialdemokratisk borgmester skal regere under et borgerligt flertal, vil han jo ende som en lus mellem to blå negle, og det medvirker vi ikke til, siger Jesper Kiel i dag til TV 2/Fyn.

SF i Svendborg er dog knap så uforsonlige. SFs formand i Svendborg, Anettte Blynel, vil ikke afvise noget på forhånd.

I SF vil vi lige se, hvad der sker. Faktisk har vi gode erfaringer med at arbejde på tværs. Sidste år fik vi en budgetaftale, så jeg vil ikke helt afvise noget på forhånd

Annette Blynel, SF

- I SF vil vi lige se, hvad der sker. Faktisk har vi gode erfaringer med at arbejde på tværs (med Dansk Folkeparti, red.) Sidste år fik vi en budgetaftale, så jeg vil ikke helt afvise noget på forhånd. Men det afhænger jo af, hvad en konstitueringsaftale kommer til at indeholde, siger Annette Blynel til TV 2/Fyn.

Dansk Folkeparti har i denne valgperiode været på konfrontationskurs med Venstre, og det har fået partiets spidskandidat Dorthe Ullemose til at lufte muligheden for, at hun og partiet efter valget peger på socialdemokraten Bo Hansen som ny borgmester.

I følge TV 2/Fyns politiske kommentator Jesper Buch er meldingen fra SF dog langt fra tilstrækkeligt til, at Dansk Folkeparti sammen med venstrefløjen kan gøre Bo Hansen til ny borgmester.

- Det er alt andet lige Enhedslisten, som sidder med nøglen. Partiet står stærkt i Svendborg, og jeg har svært ved at se en parlamentarisk situation, hvor Bo Hansen i et byråd med blåt flertal kan blive borgmester uden Enhedslistens mandater, siger Jesper Buch.

SF og Liste T (Tværsocialistisk Liste) har hver kun et enkelt mandat i Svendborg. Enhedslisten har fire mandater. 

- Det bliver selvfølgelig spændende at se, hvordan det kommer til at gå denne gang, hvor også Alternativet stiller op. Men der skal flyttes mange stemmer til kommunalvalget, hvis der skal ændres på det indbyrdes styrkeforhold på venstrefløjen, siger Jesper Buch.

TV 2/Fyn har forsøgt at få et interview med Dorthe Ullemose, men hun har ikke ønsket at stille op.