SFO-spareforslag rammer de frie skoler

Børn- og Ungeforvaltningen i Odense lægger op til at spare tilskuddet til forårs-sfoen i de frie skoler væk. Bekymrende, mener Lilleskolen Odense.

I Odense har både kommunale skoler og privat- og friskoler en såkaldt forårs-sfo, hvor børnene går fra foråret, indtil de begynder i grundskolen.

Men som led i kommunens spareplan foreslår Børn- og Ungeforvaltningen nu, at man sparer tilskuddet til privat- og friskolerne væk, for det er kommunen nemlig ikke forpligtet til at yde.

Det bekymrer skoleleder Inger Kvist på Lilleskolen Odense:

- Det vil simpelthen betyde, at vi ikke kan holde forårs-sfo fra 1. marts til 1. august, hvor de børn, der skal starte i børnehaveklasse, ellers går her på skolen.

Børn og ungeforvaltningen kan opnå en årlig besparelse på ca 1,7 millioner kroner ved at fjerne tilskuddet til den private del af forårs-sfoen. Men på Lilleskolen er der ikke økonomi til andet end at lade forældrene betale for pasningen, og det vil betyde en merudgift på ca 1500 kroner pr barn om måneden.

- Det har en stor indflydelse, rent økonomisk, fordi vi i forvejen har prioriteret i vores økonomi at have råd til en privatskole, fordi vi tror på det. men det er jo ikke ensbetydende med, at man har rigtig mange ressourcer at gøre godt med, siger Anja Gammelgaard, der er forælder til to børn på skolen og har et tredje barn på vej.

Odense Kommune skal være ligeglade

Merete Riisager fra Liberal Alliance mener, det er konkurrenceforvridende for de frie skoler, hvis tilskuddet til deres forårs-sfo falder bort.

- Odense Kommune skal sådan set være ligeglad med hvor barnet bliver passet, bare kvaliteten er i orden. Derfor skal de ikke lægge snubletråde ud i forhold til de frie skoler, sådan som de gør her. Der bliver givet tilskud til et barn, som er i en fri børnehave eller en fri vuggestue og i en fri skole. Og derfor skal der selvfølgelig i de fem måneder her også følge et tilskud med, ellers er det ikke fair over for de forældre, der vælger en fri grundskole, siger folketingspolitikeren.

Risikerer pasning på en helt anden skole

På Lilleskolen frygter de, at en selvbetalt forårs-sfo kan gå ud over familier, der ikke har så mange penge. Deres børn kan risikere at skulle passes i fem måneder et andet sted end der, hvor de skal begynde i skolen.

- Der er en pasningsopgave, og den er jo kommunens. Og kommunen vil også godt passe dem, tænker jeg, på folkeskolerne, men det giver ikke nogen mening for barnet at gå i folkeskolen fra marts til august og derefter i fri skole, siger Inger Kvist.

Oversigt

    Oversigt