Signe har været socialdemokrat i 28 år: - Vi skal ikke bare slynge ord ud

Socialdemokratiet fremlagde søndag et udkast til et nyt principprogram - det er kun det syvende siden 1876. Men Signe Müller, der har været medlem af partiet i næsten 30 år, var ikke helt begejstret.

Signe Müller er pensioneret sundhedsplejerske, og har været medlem af Socialdemokratiet i snart tre årtier. Hun var en blandt godt 1.000, der var mødt op i Odense, da partiets nye principprogram blev præsenteret. 

"Fælles om Danmark" lyder titlen på det 30 sider lange udkast til Socialdemokratiets fremtidige værdimæssige kompas.

Man synger stadig: Når jeg ser et rødt flag....
Man synger stadig: Når jeg ser et rødt flag....
Foto: Peter Clowes

Frihed, lighed og solidaritet lyder mantraet stadig. Men der skal handling bag. Det mener Signe Müller fra Assens.

- Det er ikke bare nogle ord, vi skal slynge ud. Solidaritet. Det lyder så flot, ikke? Men det skal jo også være i virkeligheden, ikke?

4.600 partimedlemmer har svaret på spørgsmål om deres holdninger. Det er blandt andet deres svar, der har formet det nye - og dermed syvende principprogram siden 1876. Det seneste kom i 2004.

- Jeg husker specielt 1990'erne, da jeg også arbejdede, hvor meget vi tog hånd om de socialt svage. Hvor meget vi snakkede om tidlig indsats. Det snakker de også lidt om i dag, men jeg synes, det er lidt perifært, lyder det fra Signe Müller. 

Særligt tre områder har fået fokus i det nye principprogram. Det gælder ulighed og bæredygtighed, og så har partiets syn på udlændinge og integration fået sit helt eget afsnit.

Signe Müller har ikke kunne finde sig selv i partiets flygtningepolitik.

- Den var barsk, og jeg synes bestemt også, den var barsk i forhold til kvoteflygtninge. For mig var det jo helt indlysende, at dem skal vi selvfølgelig tage imod, siger Signe Müller.

Se hele indslaget om Socialdemokratiets nye principper, og Signe Müllers reaktion
Fotograf: Peter Clowes

Men hun mener stadig, at partiet har noget at byde på. 

- Jeg tror stadig, at der er muligheder inden for Socialdemokratiet. Men jeg vil gerne have, at de fører en mere tydelig oppositionspolitik, så man ved, hvor de er, siger hun. 

OVERBLIK: Fem vigtige værdier for Socialdemokratiet

 

 

 

Oversigt

    Oversigt