Sikkerhed på byggepladser er ikke god nok

Sikkerhed på byggepladserne er ikke god nok. Det viser resultatet af en aktion, som Arbejdstilsynet gennemførte tirsdag.

Arbejdstilsynet gennemførte tirsdag en uanmeldt aktion på byggepladser over hele landet.

Ved tirsdagens aktion besøgte Arbejdstilsynet i det syd- og sønderjyske samt fynske område i alt 39 byggepladser.

Under besøgene er der afgivet i alt 29 strakspåbud eller forbud, som betyder, at arbejdet på byggepladserne blev stoppet, indtil forholdene er i orden.

Langt de fleste tilfælde handlede om fare for nedstyrtning. Flere af disse sager skal nu overvejes nærmere for at afgøre, om de skal indstilles til retslige tiltaler.
 
- Der er stadig for mange byggepladser, hvor der er stor risiko for at de ansatte kommer til skade, men det er vigtigt at pointere at der også er byggepladser, hvor der er styr på arbejdsmiljøet, og hvor det er tydeligt at god planlægning giver et rigtigt godt udgangspunkt for at udføre arbejdet på en sikkerhedsmæssig og sundhedsmæssig fuldt forsvarlig måde, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Hanne Sofie Tromborg Olsen.

Fokus på tunge løft

Arbejdstilsynet havde fokus på fare for nedstyrtning og på tunge løft.

Ansatte risikerer at komme til skade på arme og ryg, fordi de løfter tunge materialer. Det er for eksempel tunge gipsplader, der skal monteres vandret.

- Det er tankevækkende, når en arkitekt i sit projekt indarbejder, at gipsplader skal opsættes vandret i stedet for lodret. Det betyder nemlig at der ikke kan benyttes teknisk hjælpemiddel til løft af pladerne, og så har de ansatte kun èn mulighed: at løfte pladerne, en gipsplade vejer normalt 20 kg og den er svær at håndtere på grund af sin størrelse, siger Hanne Sofie Tromborg Olsen.

Oversigt

    Oversigt