Sjælden H.C. Andersen-bog til frit skue

Museumschefen kalder den et unikum. Og fra tirsdag kan besøgende i H.C. Andersens Hus opleve den milliondyre billedbog.

Museumschefen var iført hvide handsker, da han gæstede TV 2/FYN mandag. Foran ham lå der nemlig en meget sjælden perle. En H.C. Andersen-billedbog til en værdi af 3,8 millioner kroner.

Samme bog kan lokale og valfartende nu opleve, når de gæster H.C. Andersens Hus i hjertet af Odense.

 - Det er rigtig stort, for det er et unikum, fortæller Torben Grøngaard Jeppesen, der er museumschef for Odense Bys Museer.

Og processen med at få den milliondyre billedbog til Odense har da heller ikke været helt let.

Da bogen for nylig kom på auktion, måtte Odense Bys Museer se den glide af hænde, da en udenlandsk byder bød over. Men Kulturværdiudvalget endte med at nedlægge eksportforbud, og så endte den alligevel i hjemmevante rammer i H.C. Andersens hus.

En særlig gave

Billedbogen er særlig, fordi den er lavet blot seks år før H.C. Andersens død. Han lavede den til den lille pige, Marie Henriques, og det er en illustreret rejsebeskrivelse på 184 sider.

- Det fantastiske ved den her bog er, at det er et eventyr. En rejse ud i den store verden, som han fortæller om den lille Marie og hendes barnepige. Og faktisk er det også en rejse, Andersen selv er på, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

- Men det imponerende i det her værk er også, at selvom Andersen var et globalt menneske, og han elskede at rejse, så var Danmark alligevel det bedste. Han skriver blandt andet, at dannebrog er det bedste flag i verden. Ude er godt, men hjemme er bedst, fortsætter han.

Nok se men ikke røre

Når det fra tirsdag er muligt at se billedbogen i H.C. Andersens hus, kan man få lov til at bladre i den. Men ikke røre ved den.

- Man kan bladre i den på en stor skærm. Man kan også læse den på dansk, engelsk eller kinesisk. Og så er det tanken, at den skal udgives i bogform. Fordi det er et eventyr, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Se hele interviewet med Torben Grøngaard Jeppesen i klippet herunder.

Torben Grøngaard Jeppesen fra Odense Bys Museer havde H.C. Andersens billedbog med.

Oversigt

    Oversigt