Sjælden Wegner i produktion

En hidtil ukendt stol fra det globale designikon Hans J. Wegner ser dagens lys og kommer på gaden i butikkerne til maj.

Carl Hansen & Søn har fundet de håndtegnede skitser til spisestuestolen CH26, som aldrig tidligere har været i produktion.  Efter at have ligget i skufferne i 66 år, kommer det ukendte design nu til live. Og der er store forventninger til den nye stol.

Den var perfekt lige fra første prototype, den udstråler tro på sig selv og på de omgivelser, den står i og det smitter af på os allesammen siger administrerende direktør i Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen.

Kæmpe udfordring

Det har været en kæmpe udfordring at fremstille stolen, fordi man kun havde stregtegningen at gå efter. Med hjælp fra Wegners tegnestue og døtrene Eva og Marianne har Carl Hansen & Søn gransket mesterens skitser og tolket på, hvordan stolen skulle se ud. Der eksisterer nemlig ingen prototyper eller vintageudgaver at kigge efter. De har lagt skitserne ind i et 3D-program, så det har været muligt at rette proportionerne til. CH26 designet får nu endelig liv og fremstilles tro mod Wegners oprindelige, håndtegnede arbejdstegning.

 

CH26 er blevet 2 cm højere end den originale fra 1950, fordi nutidens mennesker er blevet højere.
CH26 er blevet 2 cm højere end den originale fra 1950, fordi nutidens mennesker er blevet højere.

 

Wegners CH26 stol

CH26 kæder sig ind i fortællingen om de første stole og er fremstillet i flet og træ med de karakteristiske organiske former, helt som essensen af Wegner. Stolen er designet i 1950 og det nære slægtskab med CH22 ses tydeligt i armlænenes og de svungne armstøtters karakteristiske former. Eftersom CH26 er en spisebords- eller arbejdsbordsstol har det været nødvendigt for Wegner at tage hensyn til bordhøjde og brug i stolens proportionering.

Højden justeret efter nutidens mål

Derfor har Wegner i forhold til CH22 valgt at justere på understellets opbygning og sædets konstruktion, så stolen styrkes og stabiliseres.  Stolen er blevet forhøjet med 2 cm, udelukkende fordi nutidens borde og vi mennesker er blevet højere.

Fælles for både CH22 og CH26 er den gode ergonomi, den stærke konstruktion og de karakteristiske formede elementer, som resulterer i et markant udseende, der vidner om, at designet er gennemtænkt ned til mindste detalje.

Det ser ud til at stolen slår an i det internationale marked og er blevet fantastisk godt modtaget i de lande, hvor stolen nu skal lanceres indenfor de næste par måneder, siger Knud Erik Hansen

Globalt design

Hans J. Wegner anses som en af de mest kreative og produktive danske møbeldesignere. Han har modtaget flere designanerkendelser inkl. Lunningprisen i 1951 og The 8th International Design Award i 1997. Han blev æresmedlem af Akademiet for de Skønne Kunster i 1995 og æresdoktor ved Royal College of Art i 1997. Næsten alle store designmuseer i verden, fra The Museum of Modern Art i New York til Die Neue Sammlung i München, udstiller hans møbler.

 

Hans J. Wegner døde i Danmark i januar 2007 - 92 år gammel.
Hans J. Wegner døde i Danmark i januar 2007 - 92 år gammel.

 

Carl Hansen & Søn begyndte at samarbejde med Hans J. Wegner i 1949, og samarbejdet har resulteret i en større produktion af Wegners design af spisestole, lænestole, skamler, sofaer, sofaborde, spiseborde, og kontorkoncepter samt børnemøbler. Af ikoniske Wegner design i Carl Hansen & Søn regi kan Skalstolen, Wing Chair og Y-stolen nævnes.

Udvider på Fyn

Den fynske møbelproducent har i maj 2012 overtaget P.J. Furniture som led i en strategi om at samle de bedste danske møbelklassikere under samme tag. P. J. Furniture er kendt for at have en større portefølje af finere møbeldesign tegnet af bl.a. arkitekten Ole Wanscher, og indgår nu på linje med Rud. Rasmussen som 100% ejet datterselskab.

I slutningen af 2011 overtog Carl Hansen & Søn også det anerkendte møbelsnedkeri Rud Rasmussen på Nørrebro i København. Det sikrer Carl Hansen & Søn eneret til bl.a. produktion af Wanschers møbler. Wanschers design er et oplagt supplement til Carl Hansen & Søns eksisterende produktkatalog, som udover Hans J. Wegner består af  Kaare Klint, Mogens Koch og Poul Kjærholm.

Oplever stigende efterspørgsel

Carl Hansen & Søn oplever en markant stigning i efterspørgsel fra flere markeder, så virksomheden har været nødt til at bygge til i Aarup. Samtidigt har man udvidet produktionen med købet af 7500 kvadratmeter i den tidligere Velux-fabrik i Gelsted.

Virksomheden er vokset hvert år. Sidste år var de 230 medarbejdere, nu tæller staben ialt 270 medarbejdere i ind- og udland, heraf størsteparten på Fyn.

Se Fyn Live om den nye CH26 i dag fra kl 14.10

Oversigt

    Oversigt