Sjældent oldtidsfund på fynsk genbrugsplads

Skrot viste sig at være 4000 år gammelt stykke danefæ.

De fleste ved, at danefæ er noget, man finder i jorden ved gravearbejde, i strandkanten, ved at spadsere over en mark - og ikke mindst med en metaldetektor.

Men åbenbart også en tur på genbrugspladsen.

I foråret 2012 - i slutningen af april eller begyndelsen af maj - blev der gjort et højst usædvanligt danefæfund på Odense Kommunes genbrugsplads på Holkebjergvej 132, Odense SV - nærmere betegnet i containeren til metalskrot!

Danefæfundet fra skrotcontaineren er en såkaldt randlisteøkse af bronze, og den er fremstillet i Danmark i den allerseneste del af stenalderen - i den periode, der betegnes dolktid (ca. 1950-1700 f.Kr.).

Øksen er blandt de allerførste metalgenstande, der blev lavet på disse breddegrader; råmaterialet måtte man derimod importere fra Centraleuropa.

Man kender omkring 40 randlisteøkser fra det fynske område - mærkelig nok blev hele fire af disse indleveret til Odense Bys Museer i 2011.

Det er derfor et kærkomment og overraskende supplement, at der dukker endnu et stykke op her i 2012.

Øksens grønne og brune overflade viser med al tydelighed, at den oprindeligt har ligget i en mose eller sø.

Det har de fleste randlisteøkser; her har de været ofret til de højere magter for at sige tak for noget - eller for at opnå noget andet.

Det helt store spørgsmål er imidlertid, hvordan den sjældne økse er endt i containeren med metalskrot (og man gyser ved tanken om, hvad der var sket, hvis den ikke var blevet opdaget i tide og indleveret til museet!).

Derfor beder Odense Bys Museer nu offentligheden om hjælp til at opklare mysteriet.

Hvis nogen kan genkende øksen og sige, at den har de afleveret på genbrugspladsen, fordi de ikke troede der var tale om en oldsag, hører museet om det.

Det er nemlig meget vigtigt kende et evtentuelt oprindeligt findested, da det kan give meget væsentlig information om øksens brug og symbolik i Nordeuropas allertidligste metalalder.S

Oversigt

    Oversigt