I det fynske folks tjeneste

- Skal ikke være som bedstemors fødselsdag

Tøjkæder og ølstafetter er afløst af faglige oplæg og alkoholforbud. Efter flere år med lidt for meget gang i rusturen forsøger universiteterne nu at forbedre introugens image med uddannelse af rusvejlederne.

Det skriver Metroxpress.

En festabe med evnerne til at vise den slingrede vej rundt om flasken i en ølstafet. Sådan var kravene til en rusvejleder engang. Men når det nye korps af rusvejledere i september står klar til at byde nye studerende velkommen på landets universiteter, har mange af dem været på kursus i førstehjælp, etiske retningslinjer og kommunikation.

Flere steder har de fået forbud mod at servere alkohol før klokken 17, opfordre til nøgenhed eller score en ny studerende. Alt sammen for at gøre introduktionsturen til en lidt mindre vild og voldsom oplevelse.

- Det var gået over gevind nogle steder. Vi fik en del reaktioner fra deltagere, der var kede af det, og det var selvfølgelig uacceptabelt. Derfor er der nu gjort meget fra universiteternes side for at ændre på rusturens image af ølstafet og manddomsprøve, og vi har fået nedfældet nogle etiske retningslinjer, siger Jens Oddershede, der er formand for universiteternes rektorer.

Konsulentvirksomheden MotivX har specialiseret sig i uddannelse af rusvejledere på universiteterne, og her mærker de tydeligt den ekstra efterspørgsel. For tre år siden sendte universiteterne cirka 40 rusvejledere på kursus hos dem - i år har det været op mod 400.

- Vi bliver hyret for at give rusvejlederne nogle værktøjer til at planlægge et introforløb, hvor alkohol og tøjkæder ikke fylder så meget. Vi vil gerne have dem til at tage diskussionen af, om det ikke kan gøres på en anden og bedre måde, siger Adam Lasthein, idrætsuddannet og medejer af MotivX.

Jens Oddershede advarer dog mod, at rusturene ændrer helt karakter.
- Det er en balance, hvor ingens grænser må overskrides. Men vi må heller ikke gøre rusturen lige så tam som bedstemors 70-års fødselsdag.