I det fynske folks tjeneste

Skarp kritik af Haarder fra OUH-læge

Sundhedsministerens udtalelser om fertilitetssagen fra Nordfyn vækker harme og forundring blandt lægerne på gynækologisk afdeling på OUH. Ministeren har ikke sat sig ind i stoffet, lyder det fra en overlæge.

03:04

1 af 2

- Jeg håber at nogle skammer sig på den klinik, der har gjort det, og jeg håber, at den læge, der har gjort det kommer i Sundhedsstyrelsens gabestok, sagde Sundhedsminister Bertel Haarder(V) til TV2 mandag aften, efter at TV 2/FYN havde afsløret den tragiske fertilitetssag fra Nordfyn.

Rasende og rystet

Tirsdag langer den ledende overlæge på afdelingen kraftigt ud efter sundhedsministerens udtalelser.

- Jeg blev rystet og rasende over at vores ledende minister med det ordvalg langer ud efter personalet uden at kende den konkrete sag, siger Bjarne Rønde Kristensen fra Gynækologisk afdeling på OUH.

Overlægen medgiver, at der skete en fejl på OUH, da et psykisk sygt par fik kunstig befrugtning. Men han mener, at sådanne fejl med den nuværende lovgivning kan være svære at undgå.

- Man har en samtale med parret på 20 minutter, og der skal personalet vurdere om parret er egnet eller ej. Det er ikke fair over nogen at gøre det på den måde. Hvis man vil gøre det rigtigt, må man indføre de samme skrappe regler som man har på adoptionsområdet, siger Bjarne Rønde Kristensen.

Sundhedsministeren kender ikke reglerne

I april afviste Sundhedsminister Bertel Haarder over for Folketingets Sundhedsudvalg at indføre skrappere regler med den begrundelse "at det er tilstræbt at kunstig befrugtning har så stor tilnærmning til naturlig reproduktion som mulig".

- Hans udtalelser er helt modstridende. Det viser, at han ikke kender principperne for hvordan disse sager bliver behandlet, og alligevel kommer han med sin kraftige kritik, lyder det fra overlægen.

Bertel Haarder har ikke ønsket at udtale sig om sagen i dag, men meddeler, at han står ved sine kritik fra mandag.