Skattehop udløser skattelettelser

Nyt lovforslag skal udligne skatteforhøjelser i hver femte kommune, men kompensationen rækker ikke. Langt ude i skoven, siger forsker.

Borgerne i mindst 19 kommuner får højere skatter til næste år på trods af regeringens skattestop.

De 19 kommuner hæver nemlig kommuneskatten, men regeringen kompenserer ikke med en tilsvarende sænkning af statsskatten i de berørte kommuner.

I stedet laver skatteminister Kristian Jensen (V) en generel skattelettelse på cirka 175 kroner for alle landets bundskatteydere. Det fremgår af et lovforslag fra ministeriet, som Folketingets skatteudvalg drøfter onsdag.

Pengene til skattelettelsen på omkring 785 millioner kroner bliver næsten udelukkende taget fra statens bloktilskud til kommunerne.

- Det her understreger, at det kommunale skattestop på mange måder er en fiktiv og underlig konstruktion, fordi man har denne her overordnede betragtning, siger kommunalforsker Roger Buch fra Journalisthøjskolen.

- Man siger pyt med, at 10 eller 20 procent af danskerne betaler mere i skat, hvis bare de 80 eller 90 procent andre betaler mindre, så har vi et skattestop i kommunerne, siger han.

Det fremgår samtidig af lovforslaget, at skattesænkningen først vil komme til udbetaling i marts 2011, medmindre man ændrer sin forskudsopgørelse i løbet af året.

- Det er fornuftigt nok at spare på udgifterne for denne her bagatelagtige skattelettelse. Men det betyder så samtidig, at skattestoppet er strakt til, at man skal regne flere år med, for at det kan hænge sammen. Det er virkelig langt ude i skoven, siger Roger Buch.

Skattestigninger på Fyn

Faaborg-Midtfyn hæver skatteprocenten med 0,3 og sænker grundskyldspromillen med 0,45

Kerteminde hæver skatteprocenten med 0,3 og grundskyldspromillen med 1,1

Middelfart hæver skatteprocenten med 0,4 og sænker grundskyldspromillen med 0,3 og dækningsafgiften for
erhvervsejendomme med 0,04

Nordfyn hæver skatteprocenten med 0,5

Svendborg hæver skatteprocenten med 0,7 og grundskyldspromillen med 2,0

Nyborg hæver grundskyldspromillen med 0,81

Oversigt

    Oversigt