Skattekroner til kultur ryger i et sort hul som ingen kender

De færreste borgere kender til eksistensen af deres egen kulturregion. Det er et problem, erkender flere politikere. Men hvis regionerne nedlægges, hvem skal så fordele skattekronerne til kultur?

Hver eneste dag arbejder i hundredvis af offentligt ansatte over hele landet på at skabe gode kulturtilbud til borgerne. Arbejdet foregår for eksempel i de såkaldte kulturregioner. Men kun få borgere ved, at kulturregionerne findes, og endnu færre er klar over, hvad man får for de millioner af skattekroner, som regionerne administrerer.

- Vi har nok et problem med kendskabet til kulturregionerne blandt almindelige mennesker, erkender Lene Høsthaab, formand for Kulturregion Fyn.

Den udfordring og andre erkendte problemstillinger i forbindelse med kulturregionerne blev debatteret torsdag eftermiddag på Kulturmødet Mors.

- Men jeg mener ikke, det er et stort problem, at folk ikke kender selve organisationen, hvis bare folk kender og bruger de kulturtilbud, som kulturregionen er med til at skabe, siger Lene Høsthaab, der udover at være formand for Kulturregion Fyn også er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kulturminister Mette Bock har for nylig erklæret, at hun er utilfreds med måden, som kulturregionerne fungerer på. Ministeren ønsker en "gentænkning" af den ordning, hvor kommunerne samarbejder i en kulturregion og modtager penge fra staten.

Derfor var det en helt aktuel debat, som blev taget torsdag på Kulturmødet Mors, hvor i alt fem kulturregionformænd af moderator Ane Cortzen blev opfordret til at tænke i andre måder at fordele borgernes skattekroner til kultur. 

- Jeg har svært ved at forestille mig, at vi kan undvære kulturregionerne, lyder det fra Lene Høsthaab.

- Det gode med Kulturregion Fyn og de øvrige af landets regioner er samarbejdet på tværs af kommunerne. Vi har ikke som enkelte kommuner mulighed for at løfte alt, så det er helt afgørende, at vi løfter i flok, og så med fælles støtte fra staten. Hvis kulturministeren ønsker at ændre noget, så har vi brug for en konkret udmelding straks, så vi ved, hvordan vi står, mener Lene Høsthaab.

Kulturregion Fyn består af de fynske kommuner, undtagen Middelfart Kommune, der har valgt at melde sig ind i den jyske kulturregion. Den fynske kulturregion modtager hvert år en rammebevilling på cirka fem millioner kroner fra Kulturministeriet, der skal matches med et tilsvarende antal kommunale skattekroner. 

Kulturregionernes aftale med Kulturministeriet skulle efter planen gælde frem til den 31. december 2018.

Interview med formanden for Kulturregion Fyn, Lene Høsthaab om kulturregionernes fremtid

Oversigt

    Oversigt