I det fynske folks tjeneste

Skibsofficerer dumper på stribe

Kæmpe dumpeprocent og frafald plager søfartens flagskib - den dobbelte uddannelse til maskinmester og navigatør, som får millioner i offentligt tilskud.

En dumpeprocent på 50 er almindeligt i nogle fag på SIMAC

Studerende springer fra uddannelsen, dumpeprocenten er på mellem 50 og 60 på vigtige deleksamener og der er problemer med at tiltrække unge. Det er status på søfartens flagskib, den såkaldte duale uddannelse til skibsofficer.

Det er Svendborg Internationale Maritime Academy (SIMAC), der står for en vigtig del af uddannelsen af de duale officerer, som både kan have ansvar for maskinrum og broen på skibene i den danske handelsflåde.

Sekretariatschef hos Søfartens Ledere Fritz Ganzhorn mener, at der må gribes ind for at stoppe udviklingen.

- Dumpeprocenten betyder, at man må stoppe op og se på, om det gøres rigtigt, siger Fritz Ganzhorn.

Det offentlige skyder op mod 200 millioner kroner i søfartens forskellige uddannelser, som Søfartsstyrelsen fører tilsyn med. I styrelsen har man bemærket, hvad der sker på SIMAC, men ifølge vicedirektør Andreas Nordseth skal uddannelsen selv tage sig af problemet.

- Vi forventer, at SIMAC gør noget ved det, forklarer Andreas Nordseth.

Arbejder på redegørelse

Direktøren på SIMAC, Per Michael Johansen, havde søndag ingen kommentarer til de nedslående tal.

- Jeg sidder netop nu og arbejder på en redegørelse om sagen, og den er færdig mandag eller tirsdag og før vil jeg slet ikke udtale mig om sagen, siger Per Michael Johansen.

Rederiet A.P. Møller - Mærsk overtog ansvaret for uddannelsen af skibsofficeraspiranter i 2004. Bestyrelsesformand for skolen er Anders Nielsen, der er vicepræsiden i Rederiet A.P. Møller - Mærsk A/S.

Besøg SIMACs hjemmeside