Skibsvrag ved Lohals udløser krav om lovændring

Venstres miljøordfører mener, at kommunerne skal have lov til at fjerne gamle skibsvrag

Omkring 20 meter fra strandkanten ved Lohals på Langeland ligger vraget af en gammel fiskekutter på skrå i det lave vand. De lokale mener, at vraget skæmmer området, men kommunen kan ikke bare selv fjerne skibet, hvis de vil. Love og regler gør det umuligt, og det vil Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, have lavet om på.

Derfor har Erling Bonnesen kontaktet Miljøministeriet og bedt dem se på en ordning, hvor kommunerne kan få godkendelse til at fjerne vragene.

- Der er noget lovforbistring, hvor man i dag simpelthen ikke kan få lov til at gøre det. Der er ikke lovgivningsmæssig hjemmel til det. Det skal vi have på plads først. Det siger man jo også fra Langeland og Lohals: Giv os lov, så skal vi nok få fjernet de her gamle, små vrag. Så det er det første. Man skal have lov til at gøre det, så vi kan få ryddet op, siger Erling Bonnesen.

Farlige vrag fjernes
Ud over vraget ved Lohals ligger der mindst 30 tilsvarende, synlige skibsvrag langs de danske kyster, og Bonnesens partikollega miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har afvist, at staten vil stå for at fjerne vragene. Kun hvis der er en forureningsrisiko, eller vragene er til gene for den øvrige skibstrafik, går staten ind, ellers er det ejerens opgave at få dem fjernet.

Erling Bonnesen mener i første omgang, at staten i hvert fald skal påtage sig opgaven med at få lovgivningen ændret for de efterladte vrag.

- Som det er nu, er det ingenmandsland. Vi skal have ryddet op, og staten går foran med lokalt medspil, hvad man også gerne vil. Giv dem lov, og så vil de også gerne gøre det, siger han.

SF: Kommunerne skal ikke stå med regningen
SF mener, at det er yderst problematisk med de mange synlige skibsvrag langs kysterne, ligesom partiet også mener, at staten i højere grad burde tage opgaven på sig.

- Jeg synes, det er noget svineri. Tænkt sig, at der er folk, som ikke gider bruge penge på at få deres skibe fjernet, der bruger vores allesammens fælles strande som en affaldsplads, udtalte partiets transportordfører, Karsten Hønge, sidste uge

Han mener ikke, at de enkelte kommuner skal stå for udgifterne, da alle danskere og turister har adgang til og glæde af strandene:

- Jeg synes, at det skal være en fælles opgave for staten. At få lavet en pulje, som kan give kommuner, som ansøger om det, mulighed for at få ryddet ordentligt op.

Også Danmarks Naturfredningsforening ønsker at få de mange synlige skibsvrag fjernet fra de danske kyster.

Oversigt

    Oversigt