I det fynske folks tjeneste

Skilteskoven springer ud: Hvorfor er lygtepæle forbeholdt cirkusartister og folkevalgte?

Reglerne for plakater i lygtepæle er vidt forskellige i de fynske kommuner. Kulturaktør fra Odense ønsker reglerne ændret.

00:18

Når flora og fauna til efteråret mister farve, springer skilteskoven ud i de fynske lygtepæle. Lokalpolitikerne hænger snart og dingler under gadebelysningen, men allerede nu lokkes fynboernes opmærksomhed af arrangementer som Cirkus Arena og Flying Superkids.

Men hvorfor er det egentlig kun cirkusartister og folkevalgte politikere, der får lov at hænge i lygtepælene?

Hvis ellers de følger de gængse regler, så er der ret stor sandsynlighed for, at de kan få lov i Nyborg.

Tove Jensen, teknisk assistent, Nyborg Kommune

Det undrer Rune Kallager, der er formand for H.C. Andersen Festspillene, der holder til i Den Fynske Landsby i Odense.

- Det synes jeg er underligt. Jeg kørte en tur i Odense og så alle Flying Superkids' plakater. Det er en flot kampagne, de kører, men jeg kunne da ikke lade være med at tænke, at der vil vi også op, forklarer Rune Kallager.

Reglerne for opsætning af plakater er forskellige fra kommune til kommune. I Odense Kommune har de ifølge Allan Bach Laursen, der er kontorchef i afdeling park og vej, en 'restriktiv' politik.

- Som udgangspunkt er det valgplakater, cirkusplakater og trafikinformation, der kan komme op, fortæller Allan Bach Laursen.

Ifølge ham skyldes det hensynet til trafikken.

Læs også Festspil med mere end bare en lille fjer på

Må godt i Nyborg

I Odense Kommune kan plakater i stedet få plads i kommunens forstæder, fortæller Allan Bach Laursen, der er kontorchef i afdelingen park og vej.

Anderledes ser det ud i Nyborg Kommune, hvor teknisk assistent Tove Jensen fortæller, at arrangementer som H.C. Andersen Festspillene godt kan få en plads i lygtepælene.

- Hvis ellers de følger de gængse regler, så er der ret stor sandsynlighed for, at de kan få lov, siger Tove Jensen og tilføjer:

Læs også Region advarer mod ny Carl Holst-sag

- Vi har et sæt regler, som vi vurderer alle ansøgninger ud fra.

TV 2/FYN har talt med flere fynske kommuner om deres regler for skiltning i forbindelse med enkeltstående arrangementer - den såkaldte 'lejlighedsskiltning'. Her er reglerne op til den enkelte kommune modsat politiske valg, hvor der er nationale regler vedtaget ved lov.

Fælles for samtlige kommuner er dog én regel: Man skal sende en ansøgning, før man begynder at plastre lygtepælene til.